Yle: Valvira selvittää useita tapauksia, joissa hoivakotiasukkaan epäillään kuolleen hoitovirheen tai laiminlyönnin vuoksi

Sosiaali- ja terveysalan lupavirasto Valvira selvittää parhaillaan useita tapauksia, joissa hoivakodin asukkaan epäillään kuolleen hoitovirheen tai laiminlyönnin seurauksena. Asiasta kertoo Yle.

Valviran ylitarkastaja Elina Uusitalo kertoo Ylelle, että tapauksia on tutkinnassa 13–15.

Epäilyjä on eri puolilla Suomea, ja ne koskevat sekä yksityisiä että julkisia hoivakoteja. Ylen mukaan pääosa tällä hetkellä tutkittavista tapauksista on vuosilta 2017–2018.

Hallitus vastaa tänään opposition välikysymykseen vanhustenhoidon tilasta. Koko oppositio vaatii hallitukselta muun muassa hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin.

Keskustelu nousi pinnalle sen jälkeen, kun Valvira määräsi tammikuussa Esperi C aren pyörittämän yksityisen Ulrika-hoitokodin toiminnan keskeytettäväksi Kristiinankaupungissa Pohjanmaalla. Taustalla olivat hoivakodissa ilmenneet useat vaaratilanteet.

Valviran mukaan yhden ihmisen epäillään kuolleen viime syksynä Ulrika-hoitokodissa hoitovirheen takia. Valviran mukaan suurin ongelma Ulrikassa on ollut hoitohenkilökunnan liian vähäinen määrä ja vastuuhenkilön puuttuminen. Valviran kerrottiin selvittävän Esperi-ketjun toimintaa kymmenillä muillakin paikkakunnilla.