Yle: Vanhemmat eivät ymmärrä päiväkodin perimää yli 400 euron ekstramaksua – "Lisähinta ei liity retkiin tai pastilleihin"

Kuopiossa kolmisenkymmentä vanhempaa on kirjelmöinyt Touhula-päiväkotiketjulle sen perimästä lisämaksusta. Ketjun kahdessa kuopiolaisessa yksikössä peritään kuukausittain 37 euron lisämaksua jokaisesta hoidossa olevasta lapsesta. Summa on yli 400 euroa vuodessa.

Asiasta uutisoivan Ylen mukaan vanhemmat eivät ole yrityksistä huolimatta saaneet selville, mistä lisämaksua peritään. Asian kanssa on tuskaillut myös Kuopion kaupunki, jonka käyttämiin yksityisiin palveluntarjoajiin Touhula-päiväkodit kuuluvat.

– Emme ole havainneet Touhulan toiminnassa eroa, joka näyttäisi lisämaksun tarpeen. Sellaista selvitystä, joka selittäisi lisän, en ole saanut Touhulalta pyynnöstäni huolimatta, toteaa Ylelle päiväkotihoidon ja esiopetuksen palvelupäällikkö Tuula Nuotio Kuopion kaupungilta.

Lisää peritään Saaristokaupungissa sijaitsevissa Touhula Ankkurin ja Touhula Märssykorin päiväkodeissa. Nuotion mukaan Touhula on perustellut lisää vanhempainillassa esimerkiksi lapsille tarjottavilla ksylitolipastilleilla ja muutamilla retkillä per vuosi.

Touhulan viestintäjohtaja Ossi Ahto ei suostu erittelemään yksittäisten päiväkotien kustannuksia myöskään Ylelle. Touhulasta vastattiin, että lisähinta liittyy "isompiin toiminnan järjestämisen kustannuksiin kuten kiinteistökuluihin".

– Lisähinta ei liity retkiin tai pastilleihin. Retket kuuluvat kaikkiin Touhuloihin, Ahto kirjoittaa sähköpostitse.

Kuopiossa on niin vähän kunnallisia päiväkoteja, että monien vanhempien on käytännössä pakko käyttää yksityisiä palveluita. Kaupunki myöntää perheille palveluseteleitä hoitoa varten. Palveluseteliä koskevan sääntökirjan mukaan yksityisen päiväkodin on palvelusopimusta tehdessään kerrottava, miksi lisämaksua peritään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.