Yle-selvitys: Terrafame-tapauksessa poikkeuksellista johtamista, Ylen hallituksen tehtävä johtopäätökset

Ylen johdon toiminta Terrafame-tapauksessa on ollut poikkeuksellista, arvioi Yle-selvityksen tehnyt professori Olli Mäenpää. Mäenpään mukaan jutun sisällössä ei ollut olennaisia virheitä mutta silti johto puuttui siihen.

Hän katsoo, että johtaminen mukautui ulkoiseen vaikuttamiseen. Mäenpään mielestä Ylen hallituksen on arvioitava tilanne ja tehtävä siitä johtopäätökset.

– Kun otetaan huomioon Terrafame-tapauksessa esiin tulleet varsin perustavanlaiset kysymykset, sitä ei ole vielä riittävästi arvioitu ja kunnolla käsitelty Yleisradiossa. Erityisesti hallituksen rooli ja vastuu on tässä käsittelyssä keskeinen, Mäenpää sanoo raportissaan.

Selvityksessä nostetaan esiin laajempiakin ongelmia uutis- ja ajankohtaistoimituksen journalistisessa johtamisessa. Mäenpään mukaan toimituksessa on korostettu johdon direktiovaltaa ja toisaalta rikosoikeudellista vastuuta.

– Vastaavan toimittajan direktiovalta ja johtaminen ja virheiden välttäminen ovat korostuneet, selvityksessä todetaan.

Raportin mukaan Ylellä on ollut Terrafame-uutisoinnin lisäksi muitakin tilanteita, joissa on esiintynyt korostunutta pyrkimystä välttää virheitä. Näin on tapahtunut etenkin poliittisesti sensitiivisissä aiheissa.

– Tällaisiin aiheisiin saattaa kohdistua poikkeuksellisen voimakas ja aikaa vievä editointi. Tällaisen aiheen käsittelyä ei suoranaisesti hyllytetä, mutta editointiprosessi voi käytännössä johtaa samantapaiseen lopputulokseen, raportissa todetaan.

 

Hallitus luottaa

 

Ylen mukaan vastaavalla päätoimittaja Atte Jääskeläisellä on Ylen hallituksen luottamus. Hallituksen puheenjohtaja Thomas Wilhelmssonin mukaan hallitus odottaa nyt Ylen toimitusjohtajan Lauri Kivisen esitystä siitä, miten selvityksessä esille nostettuja puutteita korjataan.

– Ripeästi tarkoittaa joitakin viikkoja, korkeintaan kuukautta. Pääsemme varmasti ennen kesää eteenpäin, Wilhelmsson sanoo Ylelle.

 

Pääministeri suuttui

 

Ylen toimintaa Terrafame-tapauksessa on arvioinut jo aiemmin Julkisen sanan neuvosto. Se antoi Ylelle langettavan päätöksen journalistisen päätösvallan luovuttamisesta toimituksen ulkopuolelle, mitä Ylen journalistinen johto ei ole purematta niellyt.

Terrafame-jutussa kerrottiin, että pääministeri Juha Sipilän sukulaisilla on omistuksia Katera Steel -yhtiössä, joka oli saanut kaivosyhtiö Terrafamelta tilauksen. Sipilä suuttui tästä ja lähetti jutun tehneelle toimittajalle lukuisia sähköposteja. JSN totesi, että Yle teki pääministerin puuskan jälkeen aiheen käsittelyssä useita poikkeuksellisia ratkaisuja, jotka myötäilivät pääministerin näkemyksiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ylen julkaisujohtaja kiittää selvitystä perusteelliseksi – Hyviä ohjeita vastaaville toimittajille

Uusimmat

Kotimaa

Soininvaaralta kova väite: Haavisto poliittisen vainon kohteena, vihreillä kannatuksen kannalta väärät salkut

Soininvaara lyttää ABC-Suomen: "Kaupunkien houkuttelevuus on vähäistä, koska ne ovat niin rumia"

Koronaohjeita päivitettiin: Hengitystieoireiden kanssa ei jatkossa saa mennä kouluun tai päiväkotiin, ellei koronaa ole suljettu pois

Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajaksi epäilty mies piti väkivallalla uhkaamalla huolta siitä, että ryhmä pysyy ruodussa: "Ihmiset selkeästi jopa pelkäävät häntä"

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen hankkisi koronarokotteen, maksoi mitä maksoi

Kolea heinäkuu näkyi hukkumismäärissä – hukkuneita viisi vähemmän edelliseen heinäkuuhun verrattuna

Epidemiatilanne on Suomessa ehkä kääntymässä huolestuttavampaan suuntaan, THL arvioi

Rajavartiolaitoksen vuokra-auton räjähdystä tutkitaan Torniossa – viranomaiset eivät kommentoi, oliko kohde valittu sattumalta

Peruskouluverkko harvenee seuraavien 20 vuoden aikana entisestään, arvioi Opetushallitus – jyrkimmässä laskelmassa nykykouluista voitaisiin sulkea lähes puolet

Siniset osallistuu kevään kuntavaaleihin – Puoluesihteeri ei tiedä, mitä viisi ex-ministeriä aikovat tehdä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.