Yle teettää vastedes säännöllisesti ulkopuolisen arvioinnin toiminnastaan

Yle uudistaa toimintaansa journalistisen riippumattomuuden ja laadun vahvistamiseksi, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Riippumattomuuden varmistamiseksi Ylessä tehdään jatkossa säännöllisesti ulkopuolinen arviointi. Myös johtamista ja vastuita selkeytetään.

– Yle on ollut pitkään suurennuslasin alla. Ylen toimintaa on arvioitu perusteellisesti ja julkisesti. Se on vienyt meitä eteenpäin, haastanut ja auttanut nyt valitsemaan tärkeimmät muutoskohteet. Viime kuukaudet ovat myös koetelleet Yleä sisäisesti, ja haluamme näin palauttaa työrauhan yhtiöön, sanoo toimitusjohtaja Lauri Kivinen tiedotteessa.

Yle perustaa lisäksi uuden yleisöasiamiehen tehtävän. Työhön kuuluu yleisön kanssa käytävän vuoropuhelun kehittäminen ja asiakaspalautteen käsittelyn parantaminen. Uutis- ja ajankohtaistoimintaan palkataan uusi johtaja ja vastaava toimittaja. Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen erosi tehtävästä toukokuun lopulla.

Uudistusten taustalla on Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpään toukokuussa valmistunut Yle-selvitys. Mäenpää totesi selvityksessään, että Terrafame-tapauksessa Ylen johdon toiminta oli poikkeuksellista ja mukautui ulkoiseen vaikuttamiseen. Selvityksessä ehdotettiin, että Ylen riippumattomuus arvioitaisiin jatkossa vuosittain.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.