Yleisökäymälöiden puute pakottaa leikkipuiston lapset puskapissalle

Kahden tyttölapsensa kanssa Braahenpuistossa Kuopiossa päivää viettävän Jari Von Beckerin mielestä on ongelmallista, ettei puiston lähellä ole vessaa.

– Koska tämä on kehittynyt alue, voisi kuvitella, että täällä olisi vessa. Reippaan tunnin aikana ehtii tulla jo monesti pissihätä, kun kuumana päivänä pitää juoda paljon, Von Becker kertoo.

Vessan puuttuessa Von Beckerin lapset käyvät pissalla puskassa.

– Viittä ikävuotta lähestyvä tyttö haluaisi vessaan. Sille voisi olla tarvetta vanhemmillakin, Von Becker sanoo.

Poikansa kanssa Braahenpuistossa oleva Tellervo Rajanto taas ei koe vessojen puutetta ongelmaksi.

– Poika tekee kesällä puskapissit, eikä siinä ole mitään ongelmaa. Talvella täytyy käydä vessassa ennen kuin lähtee puistoon, Rajanto sanoo.

Braahenpuiston lähellä on Kuopiolahden kentän huoltorakennus, mutta sitä ei voi suunnitteluhortonomi Sirpa Niemisen mukaan pitää valvomatta auki ilkivallan takia. Puiston kävijät voitaisiin ehkä tulevaisuudessa ohjata sinne.

Ideatasolla puistojen ja liikuntapaikkojen yleisistä käymälöistä puhutaan kaupunkiympäristön suunnittelupalveluiden sisällä, Nieminen kertoo.

– Alueiden käyttäjät ovat antaneet asiasta palautetta enenevässä määrin. Kyselyjä on tullut varsinkin Lippumäen lähiliikuntapaikasta ja Hapenlähteen puistosta. Etenkin lapsiperheet kyselevät, Nieminen kertoo.

Hapenlähteen puistossa kahden poikansa kanssa olevan Antti Leskisen mielestä olisi kätevää, jos puiston lähellä olisi vessa.

– Vessojen täytyisi olla siistejä, koska lapsia ei muuten viitsi viedä niihin. Nyt pyrimme odottamaan, että pääsee kotiin. Välillä pojalle tulee yllättäen hirmu hätä ja täytyy käydä puskassa, kun ei ole muuta vaihtoehtoa, Leskinen kertoo.

Hapenlähteen puiston lähellä on myös huoltorakennus, jonka vessa on arkisin avoinna aamusta iltapäivään. Sitä ei pidetä auki laajemmin ilkivallan takia.

Valkeisenlammella on tällä hetkellä Kuopion ainut puistojen läheisyydessä oleva yleisökäymälä. Se saatiin sinne Niemisen mukaan, koska käymälän tarpeellisuudesta tuli paljon palautetta. Iisalmessa, Varkaudessa ja Pieksämäellä ei ole julkisia käymälöitä puistojen tai leikkipaikkojen yhteydessä.

Elisa Tiilikainen kertoo käyttävänsä kahden poikansa kanssa Valkeisen lammen leikkipuistossa käydessään yleisökäymälää. Se on toiminut hänen mielestään hyvin.

Niemisen mukaan lammen ympäristössä työskentelevä kunnossapitäjä on kertonut, että käymälä on vähentänyt pissanhajua ja jätöksiä pensaissa.

Vessa maksoi asennuksineen runsas 30 000 euroa ja sen ylläpitokustannukset ovat noin 10 000 euroa vuodessa. Siellä käydään kaupungininsinööri Ismo Heikkisen arvion mukaan tuona aikana noin 10 000 kertaa. Vessa on rakennettu kestäväksi ja se huuhtelee itsensä automaattisesti. Vartiointiliike käy sulkemassa vessan joka ilta.

– Silti vessasta hajotettiin viime vuonna jotakin. Ilkivalta on haaste ulkovessoissa, Heikkinen sanoo.

Yleisökäymälöitä mietitään Niemisen mukaan puistosuunnittelussa. Esimerkiksi Snellmanin puiston suunnitelmaluonnoksessa on mukana vesi- ja viemäriverkkoon liitetty käymälä.

– Snellmanin puiston kuusiin mennään hädälle. Sitten turistien lapset leikkivät kuusen oksien alla. Se ei ole hygieenistä, Nieminen sanoo.

Heikkisen mukaan suurin osa valituksia aiheuttavista jätöksistä on peräisin koirista tai yöllä talojen seiniin tarpeitaan tekevistä.

– Lasten käyntejä ei aina pysty hallitsemaan. Siitä ei ole haittaa, että käydään lannoittamassa kasvillisuutta, kunhan tarpeita ei tehdä minne tahansa, Heikkinen sanoo.

Käymälöiden verkostosta täytyisi Niemisen mukaan tehdä suunnitelma ennen niiden hankkimista.

– Yleisövessoja voisi tehdä puistoihin, joissa on paljon kävijöitä ja joissa vietetään pitkiä aikoja kerrallaan, Nieminen hahmottelee.

Myös Heikkisen mukaan käymälöiden verkosto voisi olla järkevää käydä läpi.

Kaupunkirakennelautakunnan puheenjohtajan Iiris Asikaisen mukaan lautakunnassa ei ole keskusteltu puistokäymälöistä Snellmanin puistoa lukuun ottamatta.

– Ajatus on hyvä ja tästä kannattaa käydä keskustelua, Asikainen tuumaa.