Ylen Ykkösaamussa vieraillut Risikko vahvistaisi mahdollisuutta purkaa pysyviä oleskelulupia

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) haluaa vahvistaa mahdollisuuksia purkaa pysyviä oleskelulupia, jos kansallinen turvallisuus on uhattuna. Ylen Ykkösaamussa lauantaina vierailleen Risikon mukaan Suomessa pitäisi olla kaikki keinot käytössä sen varalta, ettei järjestelmäämme käytetä väärin. Sen vuoksi hän toivoo lainsäädäntöön tarkennuksia.

– Jos ihminen on kansallinen uhka, hänen oleskelulupansa pitää pystyä purkamaan, Risikko sanoi.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) tviittasi lauantaina olevansa samoilla linjoilla Risikon kanssa.

– Selkeästi kansalliseksi uhaksi muodostunut henkilö voitava karkottaa viipymättä. Selvitämme osana kevään lainvalmisteluohjelmaa, Mykkänen tviittasi.

Mykkänen myös viittasi tviitissään vuodenvaihteessa voimaan tulleeseen ulkomaalaislain muutokseen, joka nopeuttaa rikollisten karkottamista Suomesta. Muutoksen myötä tietyt karkottamispäätökset voidaan panna täytäntöön 30 päivän kuluttua tiedoksiannosta.

Eduskunnassa kiireitä edessä

Eduskunta palaa töihin tiistaina. Edessä on kiireinen alkuvuosi ennen vaalikauden loppua, sillä esimerkiksi sote- ja maakuntauudistuksen sekä siviili- ja sotilastiedustelulakien käsittely on edelleen kesken.

Risikko toivoo, että seuraavalla vaalikaudella työskentelyaikatauluista löydettäisiin vankempi yhteisymmärrys jo heti hallitustyön alkumetreillä. Hän ehdottaa, että hallitusohjelman valmistumisen jälkeen aikataulutus käytäisiin tarkkaan läpi jokaisessa ministeriössä, minkä jälkeen aikataulut katsottaisiin selviksi myös hallituksen ja eduskunnan kanssa.

Ykkösaamun haastattelussa Risikolta kysyttiin, kuinka todennäköisenä hän pitää sitä, että kevään eduskuntavaaleihin kohdistuu ulkopuolisia vaikutusyrityksiä.

Risikko vastasi pitävänsä suomalaista vaalijärjestelmää melko turvallisena, mutta ennakoi, että vaikutusyrityksiä voidaan nähdä ennen vaaleja erityisesti keskustelussa.

– Sitä emme tiedä, kuinka paljon vaikutetaan vaalikeskusteluissa ja kuinka trollaus lähtee liikkeelle, Risikko pohtii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.