Ylen toimittaja: Kolmekymppiset helsinkiläiset naiset tuskin tietävät, missä on Iisalmi

Savon Sanomat tavoitti Ylen A-studion toimittajan Pasi Peiposen kommentoimaan torstain kohuttua blogikirjoitustaan, joka on herättänyt laajaa keskustelua ja paheksuntaakin etenkin Itä-Suomessa. Peiponen kirjoitti muun muassa, että "Pohjois-Savoon kuuluvissa Ylä-Savon kunnissa – Iisalmi sen keskuksena – en ole käynyt kertaakaan. Mikään ei ole herättänyt mielenkiintoani, ei mikään, mistä kertoa. Se ei ole tietenkään olemassaolon mittari."

Onko totta, että et ole kuullut Ylä-Savon vientivetureista, esimerkiksi Olvista, Normetista, Genelecistä tai Ponssesta?

Kyllä minä ne tiedän, totta kai. Mutta yritin kirjoittaa, että minulle ne eivät ole aiheuttaneet kiinnostusta. Istun juuri jossain helsinkiläisessä trendikuppilassa taka-Töölössä. Tällä on kolmekymppisiä naisia. Menepä kysymään niiltä. He eivät tiedä näistä firmoista mitään, tuskin tietävät, missä Iisalmi on. Tahdon sanoa, että nyt fokusointi on väärässä suunnassa. Pointti on se, että päivänselvyyksiä ei ole olemassa. Mitä pienempään mennään, sitä epävarmempaa on, että tunnetaan. Talvivaara, Terrafame on sen megaluokan firma, että se varmasti tiedetään.

Kirjoititko tekstisi ärsyttääksesi?

En todellakaan. Olen pitkään tehnyt Itä-Suomessa töitä, kierrän siellä ja Pohjois-Suomessa. Minulle on tullut ajatus ja havainto, miten tämä pääkaupunkivetoinen Suomi on kadottamassa muun Suomen. Suomi on helvetin pitkä maa.

Mistä olet kotoisin, missä päin asut?

Olen Kainuun Kuhmosta kotoisin. Helsingissä on A-studion toimitus, mutta Joensuusta käsin kierrän Itä- Ja Pohjois-Suomea. Tarkoitukseni on löytää maakunnista, syrjä-Suomesta, juttuja.

Millaista palautetta olet saanut jutustasi?

Sekä että. On tullut yritysmainoksia, mikä on hienoa. Hyvin paljon positiivista. Ihmiset ovat purkaneet karua autioitumista, mikä on tosiasia. Ihmiset ovat kertoneet omia havaintoja ja tarinoita kotikyliltään.

Aiotko matkustaa nyt Iisalmeen?

Ainakin Ponssen pitäjään tuli kutsu. Korostan vielä, että jutussa oli kaksi asiaa. Helsinki ja pormestari ovat ylivoimaisia. Kehä III:n ulkopuolelta ei löydy persoonaa, joka nousisi näkyviin tai olisi äänitorvi. Se on huolestuttavaa. Mutta minä todella yllätyin, että tämä sohaisi jotakin tässä ihan helvetin isossa murroksessa, jota eletään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kirjailija Jyri Paretskoi kohutusta blogikirjoituksesta: "Väärin, Peiponen, väärin"

Pohjois-Savoa parjanneen Ylen toimittajan kirjoitus aiheutti vastinemyrskyn: "Elä nyt kehtoo"