Ylen toimittaja julkaisi Sipilän ja Ylen väliset viestit - lue sanasta sanaan

Yleisradion toimittaja Salla Vuorikoski julkaisi torstaina Facebook-sivullaan pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja Ylen välisen sähköpostiviestittelyn perjantaina ja lauantaina 25–26. marraskuuta. Jo keskiviikkona Yle julkisti otteita Sipilän sähköpostiviesteistä Ylelle.

Vuorikoski kirjoittaa julkaisevansa viestit kahdesta syystä: yleisöllä on "tässä tilanteessa" oikeus saada tietoa yhteiskunnallisesti merkittävän asian taustoista, ja Ylen toimituksellinen johto on niin ikään päätynyt samaan arvioon, jonka mukaan viestien sisältöä on syytä käsitellä julkisesti.

– Ainoan rajoituksen olen päättänyt tehdä siltä osin, että en julkaise pääministerin minulle lähettämiä kansalaispalautteita. En näe siihen painavaa journalistista tarvetta, Vuorikoski kirjoittaa.

Vuorikoski lähetti ensimmäisen sähköpostinsa Sipilälle ja tämän kahdelle erityisavustajalle. Sipilä lisäsi vastauksessaan viestiketjuun myös Ylen vastaava päätoimittajan Atte Jääskeläisen. Myöhemmin viestit eivät mene enää avustajille. Viimeisen viestinsä Sipilä lähettää vain Vuorikoskelle.

Vuorikoski kirjoittaa perjantaina kello 12.18

"Hei! Pyydämme pääministeri Juha Sipilältä kommenttia näihin kysymyksiimme mahdollisimman pian, mieluiten jo tänään. Pahoittelen kiireistä aikataulua.

– Onko pääministeri Sipilä tuonut esiin Terrafamen rahoitusta koskevassa päätöksenteossa talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa tai muualla, että hänen lastensa (Fortel Investin kautta) ja enojensa ja serkkujensa omistamalla yrityksellä on taloudellinen intressi Terrafamen tilauksiin?

– Milloin pääministeri on viimeksi antanut neuvoja Katera Steelin liiketoimintaan?

(http://www.talouselama.fi/…/kansanedustaja-juha-sipila-yrit…)

Kiitos paljon! Ystävällisin terveisin, Salla Vuorikoski"

Sipilä vastaa kello 15.09

"Eipä kerennyt kommentoida, kun edesvastuuton juttu on jo tehty. Hyvään journalismiin kuuluu se, että syytetyllä on mahdollisuus sanoa oma näkemyksensä. Tämä on käsittämätöntä Yleltä, ja käsittämättömän kaukaa haettu. Vahinko on jo tapahtunut. Minua saa haukkua niin paljon kuin haluatte (ja niin totisesti teettekin), mutta pitäkää lapseni ja kaukaiset sukulaiset ulkona tästä likaisesta pelistä. Tätä viestiä ei saa käyttää julkisuudessa. t. Juha Sipilä"

Vuorikoski vastaa kello 15.16

"Hei! Erittäin harmillista, jos ette kommentoi. Siteerasimme jutussamme Kansan Uutisille jo aiemmin samasta aiheesta antamaanne lausuntoa (ei tietoa Katera Steelin asioista) ja olisimme halunneet lisätietoa aiheesta. Otamme mieluusti edelleen vastaan kommenttinne. Ystävällisesti, Salla Vuorikoski"

Sipilä vastaa kello 16.21

"Teit jutun ennen kuin ehdin vastata kyselyysi. Olisin ilman muuta kommentoinut – et vaan antanut siihen käytännössä mitään mahdollisuutta. On kohtuutonta odottaa tässä tehtävässä noin nopeaa vastaamista, onneksi on muutakin tekemistä kuin päivystää sähköpostia. Tiedät sen hyvin itsekin, et halunnutkaan saada vastausta, lopputulos jutulle oli päätetty etukäteen. Enää ei ole mitään järkeä kommentoida, koska juttu on jo tehty ja vahinko tapahtunut. Lapset ja kaukaiset sukulaiset on vedetty epämääräiseen vihjailevaan juttuun, missä ei ole mitään totuuden sidettä, ei mitään. On todella käsittämätöntä, että edes käy pienessä mielessä, tehdä tällaisia ratkaisuja sukulaisten edun vuoksi. Minulla ei käynyt tällainen edes mielessä enkä tiedä mitään Kateran asiakkuuksista. Ei ole aika riittänyt sukulaisten kanssa seurusteluun, vaikka mieli tekisi joskus kysellä kuulumisia. Todella harmi lasten ja kaukaisten sukulaisten kannalta. Tätä vastausta ei saa käyttää tai lainata jutuissa. t. Juha Sipilä"

Vuorikoski vastaa kello 16.28

"Hei! Kiitos palautteesta. Tuo johtopäätös on kuitenkin väärä: halusimme ja haluamme edelleen kommenttinne uutisointia varten. Pidämme siis tämän kommenttipyynnön yhä voimassa, mikäli tulette toisiin ajatuksiin. Mukavaa viikonloppua, Yst. Salla"

Sipilä vastaa kello 16.41 ja 23.07

"Hei, Kuten sanoin, vahinko on jo tapahtunut. Vastailen nyt kansalaispostiin, jotka useimmat otsikoidaan: enoja, serkkuja ja Terrafame. t. Juha Sipilä"

Illan aikana Sipilä lähettää Vuorikoskelle ja Jääskeläiselle 12 viestiä, jotka sisältävät kriittistä kansalaispalautetta. Lopuksi hän kirjoittaa heille vielä seuraavasti: "Lähetin muutaman näytteen siitä, mitä tarkoitushakuisilla jutuilla saadaan aikaan. Ihmiset uskovat jostain syystä Ylen puolueettomuuteen. Me emme tarvitse oppositiota ollenkaan, niin puolueellista Ylen viestintä on ollut tämän vaalikauden aikana. Tämän ovat todenneet erityisesti ne kansanedustajat, jotka ovat olleet pidempään mukana. Tällaista ei kuulema ole nähty koskaan. Lestadiolaisjutut, Yrityksen tuulesta temmatut työsuojelujutut, Tulojen ilmoittamatta jättäminen, Jne, jne. Arvostukseni Yleen on nyt täysi nolla, ei tietysti poikkea teidän arvostuksestanne minua kohtaan. Tasoissa ollaan. t. Juha"

Vuorikoski vastaa lauantaina kello 15.48

"Hei! Ikävä kuulla, että arvostuksenne Yleä kohtaan on nolla. On kuitenkin itsestäänselvää, että juttu on tehty tavanomaisista journalistisista lähtökohdista – ilman poliittista agendaa, saatikka mitään henkilöönne liittyvää. Vallankäyttäjien toimien ja sidosten seuraaminen on journalistin tehtävä. Ystävällisin terveisin, Salla Vuorikoski"

Sipilä vastaa kello 17.59

"Teit viikon juttua ja 1,5 tuntia ennen julkaisemista pyydät minulta kommenttia sähköpostilla. Tiedät itsekin ettei tämä täytä mitään journalismin kriteerejä. Esitit erittäin vakavan syytöksen, mihin minulle ei annettu mahdollisuutta vastata ennen kuin vahinko oli päästetty jo tapahtumaan. t. Juha Sipilä"

Vuorikoski vastaa kello 18.29

"Hei! Voin avata jutunteon taustoja sen verran, että selvitin viime viikolla vinkin pohjalta lyhyesti Katera Steelin yhteyttä Terrafameen. Tuolloin kävi nopeasti ilmi, että töitä on tehty viimeksi kaivoksella 2012 ja 2013. Totesimme toimituksessa, että yhteistyösuhde on jo siltä osin vanha, kun 2014–2016 töitä ei Markku Jauhiaisen kertoman mukaan ole ollut. Lähetin vielä perjantaina Ratialle viestin, jossa pyysin tietoa siitä, onko uusia tilauksia sisässä. Asian selvittely jäi tuolloin siihen ja nyt maanantaista torstaihin tein töitä aivan muiden aiheiden parissa, kunnes huomasin Kansan Uutisten jutun asiasta. Heillä oli tieto uudesta tilauksesta. Perjantaina kysyin puhelimitse Terrafamesta tilauksen kokoa ja saatuamme tiedon päätimme jutunteosta, lähetimme teille lisätietopyynnön ja kasasimme tiedot, joilla jatkoimme jo edellisenä päivänä mediassa esillä olleen uutisen syventämistä. On aivan selvää, että meillä oli todellinen halu saada teidän kommenttinne ja uudistan edelleen tämän pyynnön. Ystävällisesti, Salla Vuorikoski"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.