Ylen vaalitentissä yhden mielestä gallupit pielessä, toiset puolustivat pandapolitiikkaa

Istuva presidentti ja valitsijayhdistyksen ehdokas Sauli Niinistö sanoi Ylen vaalitentissä osanneensa odottaa galluplukujensa laskua, aivan kuten moni muukin. Hänen mukaansa ne eivät aiheuta hermoilua.

– Tähtään siihen, että jollain kierroksella tulisin valittua, Niinistö sanoi.

Niinistön kannatus oli tänään julkaistussa Ylen gallupissa 63 prosenttia ja Helsingin Sanomien gallupissa 58 prosenttia.

Toinen valitsijayhdistyksen ehdokas, keskustataustainen Paavo Väyrynen puolestaan sanoi galluplukujen olevan pielessä, aivan kuten edellisissä vaaleissa. Hänen mukaansa niiden tarkoituksena on keplotella Niinistö presidentiksi ensi kierroksella tai niin, että vastaan toiselle kierrokselle tulisi vihreiden Pekka Haavisto.

– Näillä gallupeilla ohjaillaan ihmisiä ihan selvästi, Väyrynen moitti.

Niinistö ja Vanhanen puolustivat pandapolitiikkaa

Tentin alkupuolella keskusteltiin Suomen suhtautumisesta Kiinan ihmisoikeus-, demokratia- ja oikeusvaltio-ongelmiin. Ehdokkaat joutuivat vastaamaan siihen, miksi Suomen poliittinen ilmasto on sopiva niin, että Kiina päätti lähettää viime viikolla saapuneet pandat Lumin ja Pyryn Suomeen.

Niinistö ja keskustan ehdokas ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen kiistivät, että Suomi olisi osaltaan kiillottamassa Kiinan julkisuuskuvaa ottaessaan pandat tänne.

Niinistön mukaan Suomen 100-vuotisjuhlalla oli osuutta panda-asiaan, eikä hän allekirjoittanut tulkintaa oikeanlaisesta poliittisesta ilmastosta.

– En minä tuollaista syy-yhteyttä näkisi. Ja joka tapauksessa Kiinan kanssa ihmisoikeudet ovat joka kerta olleet esillä, kun olen tavannut presidentti Xin, Niinistö sanoi.

Myös Vanhanen kiisti, että Suomi olisi mukana Kiinan imagotyössä.

– Minun kokemukseni on se, että Suomen johto Kiinan johdon kanssa käy ihmisoikeuskysymyksiä läpi. Ja se tehdään sellaisessa hengessä, että ei se estä sitä, että harjoitamme erittäin paljon myös taloudellista yhteistyötä.

Myös SDP:n Tuula Haatainen korosti keskusteluyhteyden tärkeyttä.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari ja vasemmistoliiton Merja Kyllönen olivat selkeästi sillä kannalla, että pandoja ei olisi pitänyt ottaa vastaan.

– Olen sitä mieltä, että ne pandat olisivat voineet olla Kiinassa ja olisi voitu ottaa nimikkopandoja, Huhtasaari sanoi.