"Yli 300 virheellistä turvapaikkapäätöstä on liikaa"

Yli 300 virheellistä päätöstä on liikaa, vaikka päätösmäärät ovatkin olleet suuria, arvioi Pakolaisneuvonnan toiminnanjohtaja Pia Lindfors Maahanmuuttoviraston viime vuosina tekemiä turvapaikkapäätöksiä.

Tämän hetken tilannetta Lindfors arvostelee siitä, että turvapaikkaprosessin alkuvaiheessa "oikeusavustaja loistaa poissaolollaan".

YK:n pakolaisjärjestön (UNHCR) lakimies Thomas Bergman muistuttaa, että oikeusapu turvapaikan haun alkuvaiheessa säästää valitusvaiheessa.

Lindfors ja yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä ovat samaa mieltä siitä, että näyttökynnys kansainvälisen suojelun saamiseksi on noussut Suomessa merkittävästi. Lindforsin mukaan niin on käynyt myös tuomioistuimissa.

– Turvapaikkaprosessin tarkoituksena ei ole suojella rajojamme vaan auttaa hädänalaisia ihmisiä, Pimiä kiteyttää.

Ihmisoikeustyön johtaja Niina Laajapuro Amnesty Internationalista sanoo, että nyt julkistettu Maahanmuuttoviraston selvitys ei kerro, mihin maalinjausten kiristäminen perustuu – "paitsi siihen, kuka pystyy lähettämään jyrkimmän viestin, että tänne ei kannata tulla". Maalinjaus määrittää, mitkä turvapaikkaa hakevien lähtömaat katsotaan turvallisiksi.

Uusimmat

Kotimaa

Suomi aloittaa puheenjohtajuuden Euroopan yhteistyöjärjestössä – esillä kysymys Venäjän jäsenyydestä järjestössä

Hyväntekijän viittaa kantanut lelusalakuljettaja on tänään tuomiolla muun muassa talousrikoksista

Lähes neljän vuoden takaisesta Tesoman henkirikoksesta annetaan tänään tuomio – epäilty ilmoittautui poliisille keväällä

Kittilä-käräjillä kuullaan irtisanotun kunnanjohtajan miestä ja hissiyhtiön hallituksen ex-puheenjohtajaa

Helsingin Sanomat alkaa julkaista ilmaisjakelulehtiä pääkaupunkiseudulla – Keskisuomalaisen Kangaskorpi: "Toivotamme kilpailijan tervetulleeksi"

Vapaavuori väläyttää Helsingin irtautumista Kuntaliitosta – pitää mahdollisena suurten kaupunkien yhteistyötä

Puolustusvoimien historian korkea-arvoisin naisupseeri Inka Niskanen Karjalan lennostoon hävittäjälaivueen komentajaksi

Poliisi epäilee, että 13 vuotta sitten kadonneen miehen ruumis piilotettiin autiotalon maakellariin – syyttäjän mukaan mies kuristettiin henkilöautossa

Poliisin haaviin jäi Helsingissä liki 50 kiloa amfetamiinia – "Kyseessä on ulkomailta johdettu rikollisorganisaatio"

Nuorehko mies kuoli hissiturmassa Helsingissä – puristui kuoliaaksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.