Yli 32  000 suomalaista saanut influenssarokotteen – influenssatilanne rauhallinen Suomessa ja muualla Euroopassa

Influenssarokotekausi on alkanut, ja hieman yli 32  000 suomalaista on valtakunnallisen rokotusrekisterin perusteella saanut rokotepistoksen marraskuun alkuun mennessä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo.

Nohynekin mukaan rokoteannoksia on tilattu 1,7 miljoonaa kappaletta, joista valtaosa käytetään. Rokotuskausi jatkuu koko influenssakauden ajan.

–  Jos haluaa parhaan mahdollisen suojan, silloin sen ottaa riittävän ajoissa ennen kuin influenssakausi alkaa, Nohynek sanoo.

Viitteitä influenssaepidemian alkamisesta ei vielä ole. THL:n erityisasiantuntija Niina Ikosen mukaan influenssatilanne on rauhallinen vielä Suomessa ja muualla Euroopassa. Ikonen kertoo, että eteläisellä pallonpuoliskolla on esiintynyt sekä A- että B-viruksia, mutta Suomessa esiintyviä viruksia tulevalla influenssakaudella on vielä vaikea ennustaa.

–  Yksittäisiä viruslöydöksiä on raportoitu, mutta mikään ei vielä viittaa siihen, että epidemia olisi käynnistymässä, Ikonen sanoo.

Ikonen muistuttaa, että rokotus on ensisijainen suoja influenssaa vastaan. Ikonen kertoo, että vakavammalle taudille alttiimpia ovat yli 65-vuotiaat ja tiettyjä perussairauksia sairastavat.

Yli 65-vuotiailla testataan uutta rokotetta

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos on hiljattain käynnistänyt influenssarokotetutkimuksen yli 65-vuotiaille. Tutkimuspäällikkö Arto Palmu kertoo, että tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, kuinka korkea-annoksinen influenssarokote tehoaa yli 65-vuotiailla tavalliseen influenssarokotteeseen verrattuna.

–  Rokotevasteet lähtevät laskemaan iän myötä. He ovat sen takia se ensisijainen ryhmä, jolle pitäisi saada vahvempi rokote, Palmu kertoo.

Palmu kertoo, että testattavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä tavalliseen rokotteeseen verrattuna. Palmun mukaan tavoitteena on, että ikääntyneet saavat paremman suojan influenssaviruksia vastaan.

Palmun mukaan influenssa aiheuttaa ikääntyneillä jälkitauteja, jotka ovat sydän- ja hengitystiesairauksia.

–  Tässä tutkimuksessa nimenomaan halutaan katsoa, kuinka paljon jälkiseuraamukset vähenevät, Palmu kertoo.

Tutkimus kestää kahden influenssakauden ajan.

Juttua on korjattu kello 18.18: THL:n ylilääkärin sitaattia korjattu, aiemmin sitaatista sai virheellisesti käsityksen, että influenssakausi alkaisi marras-joulukuun vaihteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Hallitus kokoontuu tänään iltakouluun lomien jälkeen

Koulutyö alkaa monissa kouluissa tänään, ensimmäiset kiirehtivät opintielle jo eilen

Valtiovarainministeriön on määrä saada valmiiksi ehdotuksensa ensi vuoden budjetiksi – neuvotteluissa etsitty keinoja esimerkiksi vientiteollisuuden auttamiseksi

Traktori lähti ilman kuljettajaa liikkeelle ja meni pihan poikki metsään – moottorin sammuttamiseen tarvittiin savusukeltaja

Kotijuhlat tulossa ja korona arveluttaa? – lue lääkäreiden ja viranomaisten ohjeet turvalliseen juhlintaan

THL:n pääjohtaja: Maskisuositus julkaistaan torstaina – julkiset liikennevälineet erityishuomiona, suosituksesta tulossa alueellinen

Rahtikonttiin Espoossa pyrkinyt naamioitunut joukko havitteli poliisin mukaan yli 170 kilon kokaiinilastia – aine jopa 100-prosenttista ja arvo 25 miljoonaa

Turkuun Skopjesta saapuneet matkustajat joutuvat karanteeniin sakkojen tai jopa kolmen kuukauden vankeuden uhalla – karanteenissa pysyttelyä valvotaan puhelinsoitoin

Kaustisen mönkijäturmaa tutkitaan kuolemantuottamuksena – poliisin tietojen mukaan tie oli suljettu kettingillä vain joitakin päiviä ennen turmaa

Hyvinkääläisseuran jalkapallovalmentajalle syyte alaikäisen valmennettavan seksuaalisesta hyväksikäytöstä – mies ei enää valmenna seurassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.