Mies löi, raiskasi ja kuristi – Yli 40 vuoden takaisen rikoksen uhri: "Raiskausta vähätellään edelleen"

Ravintolassa töissä ollut nuori nainen käveli yöllä kotiinsa, kun vastaan tuli mies. Kotiin oli matkaa vajaat sata metriä, eikä mies vaikuttanut juopuneelta, joten nainen ei osannut varoa tilannetta.

Mies kuitenkin kävi naisen kimppuun ja löi nyrkillä kasvoihin niin, että naiselta lähti taju. Sitten mies raahasi naisen läheiseen puistoon, raiskasi ja kuristi, kunnes nainen onnistui riuhtomaan itsensä vapaaksi ja pakenemaan.

Poliisi selvitti tekijän aikanaan ja tuli kertomaan siitä naisen kotiin.

– Ovikello soi ja oven pieleen ylimielisesti nojaileva poliisi toi uutisia: olivat päätyneet siihen, että tällainen tapaus on parasta hoitaa sovittelulla. Antoivat miehelle osoitteeni, että voi tulla sopimaan asian. Ettei tule turhia kuluja, uhri kirjoittaa Savon Sanomien Lukijan sanomissa sunnuntaina julkaistussa kirjoituksessa.

Asiaa ei soviteltu, vaan siitä tehtiin rikosilmoitus, joka sai poliisin toimimaan.

– Aloitettiin kuulustelut. Huomasin, että oli minun vikani kävellä kadulla siihen nyrkkiin. Lisäksi olin tarjoilija ja vielä kauniskin.

Aikanaan oikeus tuomitsi miehen ehdonalaiseen.

– Saman kesän aikana hän teki useita vastaavanlaisia tekoja. Monet jättivät rikosilmoituksen tekemättä, koska seksuaalisen väkivallan kohteeksi joutuminen jättää helposti uhriin leiman omasta syyllisyydestä.

Raiskaus tapahtui heinäkuussa 1974 Kuopiossa.

– Olen uhri lopun ikääni, nainen toteaa.

– Neljässäkymmenessä vuodessa on saatu aikaan kriisiapua ja terapiaa seksuaalirikoksen uhreille. Suhtautuminen itse tekoon on edelleen samaa, raiskausta vähätellään.

– Nuorilla raiskatuilla tytöillä on pitkä matka naiseuteensa, jota on loukattu pysyvästi. Kaikki eivät siitä selviä.

 

Lue kirjoitus kokonaan tästä.

Pitkä varjo elämään