Yli kolmasosa suomalaisista ei halua moskeijaa naapuriin

Yli kolmasosa suomalaisista ei halua asuinalueelleen moskeijaa tai Jehovan todistajien valtakunnansalia. Luterilaista ja ortodoksista kirkkoa omalla asuinalueellaan puolestaan vastustaa vain kaksi prosenttia suomalaisista, ilmenee Kirkon tutkimuskeskuksen uudesta raportista.

– Moskeijat koetaan uhaksi suomalaiselle kulttuurille ja maalliselle elämäntavalle, sanoo Kirkon tutkimuskeskuksen tutkimuskoordinaattori Jussi Sohlberg.

Uskonnollisen pukeutumisen näkymiseen julkisissa tehtävissä suhtaudutaan myös varauksellisesti. Noin 28 prosenttia suomalaisista ei pitänyt uskonnon esiin tuomista julkisissa viroissa hyväksyttävänä.

– Niiden ihmisten osuus, jotka eivät suhtaudu myönteisesti eivätkä kielteisesti, on useimmissa tapauksissa kaikkein suurin. Suomalaisista suhtautuvat varsin kiihkottomasti näihin asioihin, Kirkon tutkimuskeskuksen tutkija Kimmo Ketola sanoo.

 

Suvivirren suosio kasvanut

 

Suomalaiset eivät myöskään ole yksiselitteisesti valmiita ottamaan koulujen juhlaperinteisiin mukaan muiden uskontojen perinteitä. Neljä kymmenestä suomalaisesta ilmoitti olevansa asiasta eri mieltä.

Parin vuoden takainen kohu Suvivirren laulamisesta näyttää kasvattaneen virteen erittäin myönteisesti suhtautuneiden osuutta. Noin 85 prosenttia suomalaisista suhtautuu myönteisesti Suvivirteen. Erittäin myönteisen suhtautumisen ilmaisseiden osuus on kasvanut viidellä prosenttiyksiköllä vuodesta 2011.

Raportin mukaan kuitenkin vain hieman yli kolmasosalla suomalaisista on varsin luterilainen arvomaailma. Kolmannes suomalaisista käy jumalanpalveluksissa vähintään kerran vuodessa ja rukoilee viikoittain tai useammin.

 

Viha- ja valhemedioiden vaikutusvallan estäminen tärkeää

 

Sosiaalisesta mediasta on tullut valtaosalle väestöstä olennainen osa arkea.

– Viimeisten parin vuoden aikana keskusteluun on noussut tietoinen informaatiovaikuttaminen, jota erityisesti Venäjä on harjoittanut omien intressiensä mukaisissa aiheissa. Toinen esille noussut uusi ilmiö ovat uudet valemediat, joista näkyvimmäksi on noussut usein vääristeleviä, valheellisia ja muilta varastettuja juttuja julkaiseva MV-lehti, joka on hyökännyt monesti myös kirkkoa vastaan, raportissa sanotaan.

Suomalaisen mediailmapiirin kehittymisen kannalta olennaista onkin, miten onnistutaan estämään näiden viha- ja valhemedioiden vaikutusvallan nouseminen.

– Toistaiseksi suomalaisten medialukutaito on säilynyt tältä osin kuitenkin hyvänä: vaikka noin puolet suomalaisista tunteekin MV-lehden ja Magneettimedian kaltaisia sivustoja, vain kahdeksan prosenttia heistä pitää niitä uskottavina tietolähteinä.

Raportti perustuu kyselyyn, johon vastasi viime vuonna yli 4 200 ihmistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kirkko: Noin joka kolmas suomalainen elämänkatsomukseltaan luterilainen

Uusimmat

Kotimaa

MV-julkaisua koskeva hovituomio annetaan tänään – käräjäoikeuden mukaan kirjoituksilla ei ollut sananvapauden näkökulmasta mitään julkista intressiä

Pisteytysfarssille piste: Oikeustieteellisiin otetaan 46 opiskelijaa aiottua enemmän – Itä-Suomen yliopistossa opiskelijamäärä kasvaa vähiten

Paloturvallisuus on asiantuntijan mukaan Suomessa pääosin kunnossa, mutta valvonta on vaikeaa – tulipalon leviäminen voi olla kiinni pienistäkin virheistä rakentamisessa

Seinäjoen koruvarkaudesta epäiltyjä miehiä ei ole saatu kiinni – yrittäjän mukaan liikkeeseen murtauduttiin kattoon tehdyn reiän kautta, poliisi ei kommentoi tekotapaa

Koronavirus: Suomi avasi rajansa maihin, joissa riehuu jo taudin toinen aalto

Matkustusrajoitusten purkaminen ei näkynyt vielä Helsinki-Vantaalla – "Ei mitään dramaattista muutosta"

Lopella kaksi loukkaantui ja kymmenen vietiin sairaalaan ketjukolarista

Uusia tietoja Varkauden murhatutkinnasta: voimakas väkivalta päähän ja ylävartaloon aiheutti uhrin kuoleman – poliisi pyytää havaintoja vihreästä Audista

Viranomaiset jäljittävät vaatimusten vastaisia suojaimia, osassa ohjeet kiinankielisiä

Haaviston mukaan rikosepäily ei ole vaikuttanut ulkoministerin tehtävien hoitamiseen – "En ole jättänyt mitään tehtävää hoitamatta tämän prosessin aikana"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.