Yli puolet turvapaikanhakijoista kokenut kidutusta

Yli puolet Suomeen tulevista turvapaikanhakijoista on kokenut kidutusta, arvioi Helsingin Diakonissalaitoksen Kidutettujen kuntoutuskeskus. Suomessa elää tuhansia ihmisiä, joita on kidutettu.

- Tämä on niin erityinen ryhmä, että mielenterveystoimistossa tai psykiatrian poliklinikalla työskentelevällä ei yleensä ole valmiuksia kohdata sitä, koska ei ole kokemusta, sanoo Diakonissalaitoksen huume- ja mielenterveystyön johtaja Pekka Tuomola.

Kidutusta käytetään edelleen ainakin 98 maassa. Turvapaikanhakijoita ja pakolaisia tulee Suomeen erityisesti Somaliasta, Irakista ja Afganistanista. Suurin osa muuttajista on vähemmistöjen edustajia.

Kidutetut kärsivät erilaisista traumoista ja persoonallisuuden muutoksista. Välillisesti kidutus vaikuttaa myös perheenjäseniin ja voi vaikeuttaa elämää sukupolvien ajan.

Tutkimusten mukaan kidutettujen lapset kärsivät psyykkisistä ongelmista normaalia enemmän. Suomeen tulevista turvapaikanhakija- tai pakolaistaustaisista lapsista ja nuorista kolmannes on vaikeasti traumatisoituneita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.