Yli puolet turvapaikanhakijoista kokenut kidutusta

Yli puolet Suomeen tulevista turvapaikanhakijoista on kokenut kidutusta, arvioi Helsingin Diakonissalaitoksen Kidutettujen kuntoutuskeskus. Suomessa elää tuhansia ihmisiä, joita on kidutettu.

- Tämä on niin erityinen ryhmä, että mielenterveystoimistossa tai psykiatrian poliklinikalla työskentelevällä ei yleensä ole valmiuksia kohdata sitä, koska ei ole kokemusta, sanoo Diakonissalaitoksen huume- ja mielenterveystyön johtaja Pekka Tuomola.

Kidutusta käytetään edelleen ainakin 98 maassa. Turvapaikanhakijoita ja pakolaisia tulee Suomeen erityisesti Somaliasta, Irakista ja Afganistanista. Suurin osa muuttajista on vähemmistöjen edustajia.

Kidutetut kärsivät erilaisista traumoista ja persoonallisuuden muutoksista. Välillisesti kidutus vaikuttaa myös perheenjäseniin ja voi vaikeuttaa elämää sukupolvien ajan.

Tutkimusten mukaan kidutettujen lapset kärsivät psyykkisistä ongelmista normaalia enemmän. Suomeen tulevista turvapaikanhakija- tai pakolaistaustaisista lapsista ja nuorista kolmannes on vaikeasti traumatisoituneita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kuljetusala tyrmää hallituksen päätöksen parafiinisen dieselin veroalen poistosta –  Neste aikoo palata perinteisen dieselin valmistukseen, jos puhtaamman dieselin veroetu poistuu

Niemiojan perheen menot kasvavat 120 euroa vuodessa: "Kyllä lisäkulut tuntuvat" – Näin budjettipäätökset vaikuttavat arkeen

Macron ja Rinne asettavat Britannialle takarajan – Boris Johnsonin annettava kirjallinen ehdotuksensa syyskuun loppuun mennessä

Asiantuntijat pitävät budjetissa esiteltyjä työllisyystoimia melko vaatimattomina –  vaikeita talouspäätöksiä ei ole vielä tehty

Poliisihallitus varoittaa viallisesta patruunaerästä – käyttö lopetettava välittömästi

Presidentti Niinistö tapaa Trumpin Washingtonissa lokakuussa

Eduskunta aloitti Suostumus2018-aloitteen käsittelyn – "On päivänselvää, että seksi ilman suostumusta on raiskaus"

Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmijärvellä

KHO: Netissä tapaaminen ja eri maissa asuminen eivät estä oleskeluluvan myöntämistä avioliiton perusteella

Aalto-yliopisto on käynnistänyt sisäisen selvityksen muodin oppiaineen kohusta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.