Yliajojen uhrit usein nuoria

Viime vuosina rattijuoppojen aiheuttamissa kevyen liikenteen kuolononnettomuuksissa on kuollut etenkin nuoria ja nuoria aikuisia.

Rattijuoppojen aiheuttamat yliajot ovat usein hyvin traagisia juuri tilanteiden yllättävyyden vuoksi.

Rattijuoppojen aiheuttamissa turmissa kuolee määrällisesti hyvin vähän jalankulkijoita ja pyöräilijöitä, mutta tapauksia sattuu sitkeästi vuodesta toiseen.

Liikennevakuutuskeskuksen 20 vuoden seurannan mukaan rattijuopot kuljettajat aiheuttavat keskimäärin kahdesta kolmeen kevyen liikenteen kuolononnettomuutta vuodessa.

Viime vuonna rattijuoppo kuljettaja ajoi kuoliaaksi kaksi jalankulkijaa ja kaksi pyöräilijää. Tänä vuonna yliajoissa on menehtynyt jo tammi–toukokuussa kaksi nuorta.

Vuosittaiset luvut ovat niin pieniä, ettei tilastosta vielä voi tietää, ovatko rattijuoppojen ulkopuolisille aiheuttavat turmat kasvussa.

Suurin vaara rattijuopon autossa

Eniten rattijuopot aiheuttavat kuitenkin vaaraa itselleen.

Rattijuoppojen autoliikenteessä aiheuttamista kuolonkolareista uhrina on nimittäin lähes poikkeuksetta humalainen kuljettaja itse tai hänen kyytiinsä tieten lähtenyt päihtynyt matkustaja. Tällaiset tapaukset vastaavat jopa noin 85 prosenttia kaikista rattijuoppojen aiheuttamista kuolononnettomuukista.

Kaikkiaan rattijuopot aiheuttavat vuosittain noin neljänneksen kaikista kuolemaan johtaneista onnettomuuksista. Osuus on pysynyt samana jo pitkään, vaikka vuosittain kuolonkolareiden määrä kaikkiaan vaihtelee.

Aiheesta lisää perjantain Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Rattijuopon yliajama nuori tyttö kuoli

Rattijuoppo ajoi kahden lapsen päälle