Yliopistolle uusi jymylahjoitus: 300 000 euroa

Juho ja Lempi Pitkäsen rahasto lahjoitti 300 000 euron lahjoituksen biologisen ja biolääketieteellisen spektrikuvantamisen kehittämiseen Itä-Suomen yliopistossa.

Lahjoitus suuntautuu hankkeeseen, jonka tavoitteena on luoda innovatiivinen ja kansainvälisesti tunnettu korkean teknologian osaamiskeskus ja oppimisympäristö.

Juho ja Lempi Pitkäsen rahaston juuret juontuvat Laatokan Karjalaan, jossa Pitkästen ja Hassisten isovanhemmilla oli 1920-luvulla Tavara-Aitta -liikeyrityksiä. Sodan myötä yritystoiminta siirtyi Kuopioon. Juho ja Lempi Pitkäseltä ei 1970-luvulla kuollessaan jäänyt perillisiä, ja kyseinen rahasto perustettiin silloin opiskelijoiden opintojen rahoittamista sekä yrittäjyyden tukemista varten.

– Suomalainen yhteiskunta perustuu osaamiselle ja yrittäjyydelle. Sivistyksen tärkeys korostuu etenkin nyt kun resursseja vähennetään kaikkialla. Vastapainona tälle on suomalaisten sitkeys ja kyky ottaa riskejä, sanoi Juho ja Lempi Pitkäsen rahaston hoitokunnan puheenjohtaja Taneli Hassinen.

– Toivomme, että pystymme viemään näin eteenpäin suomalaista sivistystä ja osaamista, sekä tukemaan tämän alueen yrityksiä.

– Lahjoituksen kohteena on erityisen keskeinen, luonnontieteitä ja lääketieteitä yhdistävä opetus- ja tutkimusala yliopistossamme, kertoi Itä-Suomen yliopiston luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunnan dekaani Jukka Jurvelin.

– Näillä aloilla optiikkaa ja erityisesti spektrikuvantamista hyödynnetään täysin uudella tavalla. Olemme iloisia siitä, että voimme kohdistaa lahjoituksen juuri rahaston ja meidän itsemme toivomallemme alalle. Odotan, että tämä tuo lisäpotkua oppimisympäristöömme.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.