Yliopistosairaalat: Trampoliinivammojen määrä lievässä kasvussa

Trampoliinihyppelyn aiheuttamat vammat ovat lievässä kasvussa suurimmassa osassa Suomea. Asiasta kertovat Savon Sanomille maamme yliopistolliset keskussairaalat.

Trampoliinivammapotilaita arvioidaan olleen tänä vuonna tavallista enemmän Helsingin, Tampereen ja Oulun keskussairaaloissa. Kuopiossa määrän arvellaan pysyneen vakiona ja Turussa hieman laskeneen.

Lääkärihoitoa vaativia trampoliinionnettomuuksia sattuu vuosittain ainakin noin 400.

– Todennäköisesti kyseessä on yleisin lasten luunmurtumien syy Suomessa, Oulun yliopistollisen keskussairaalan (Oys) lastenkirurgi Juha-Jaakko Sinikumpu sanoo.

Tavallisimmin trampoliineilla loukkaantuvat kouluikäiset lapset. Helsingin yliopistollisen keskussairaalan (Hyks) lastenklinikan lääkärin Eero Rahialan mukaan tyypillisiä vammoja ovat esimerkiksi käsien murtumat.

– Ylävartalon luita voi mennä yllättävän helposti poikki, jos ilmalennosta tulee huonosti alas, Rahiala toteaa.

– Mutta vakavimpia ovat tapaukset, joissa hyppääjä on tullut niskoilleen. Silloin mahdollisia ovat hyvinkin vakavat kaularankavammat, hän jatkaa.

Sekä Rahiala että Sinikumpu huomauttavat, etteivät trampoliinit itsessään ole vaarallisia. Loukkaantumisriski on korkealla ainoastaan silloin, kun niillä yritetään tehdä oman taitotason ylittäviä temppuja.

– Vakavia trampoliinivammoja tavataan meillä Oysissa nykyään kolmesta neljään kappaletta enemmän vuosittain kuin ennen, Sinikumpu sanoo.

– Syitä tälle on pohdittu kovasti. Mitään yksittäistä selitystä trendille ei taida olla.

Trampoliinien riskeistä keskustellaan julkisuudessa tiuhaan, koska Suomi on trampoliineja pullollaan. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) luokittelee kaikki markkinoilla olevat trampoliinit nykyään leluiksi, minkä vuoksi niiden turvallisuusvaatimukset ovat huomattavasti tiukemmat kuin vaikkapa kymmenen vuotta sitten.

Tukesin mukaan valtaosa trampoliinivammoista voitaisiin välttää, jos hyppijät noudattaisivat pakkausten mukana olevia turvaohjeita.

– Se on osittain totta. Kun turvaverkot pitää pystyssä ja ei päästä monta hyppijää kerralla trampalle, monelta tapaturmalta vältytään, Sinikumpu sanoo.

Aihetta tutkinut Sinikumpu huomauttaa, ettei trampoliinivammoista ole tarkkoja tilastoja oikeastaan missään. Siksi kaikki aiheen ympärillä käytävä keskustelu perustuu lääketieteen ammattilaisten valistuneisiin arvioihin.

Sinikummun mukaan trampoliinivammojen selkeää sesonkiaikaa on loppukesä. Vaikka erilaiset sisäaktiviteettipuistot ovat yleistyneet, useimmiten trampoliiniharrastajat hyppivät mieluiten ulkona lämpimällä.

Iisalmelaisen Saara Niskasen, 13, trampoliinikausi alkoi toukokuussa. Loppua ei äiti Kirsi Partasen mukaan ole näköpiirissä.

– Taitaa olla niin, että vasta ensilumet lopettavat tytön innon, Partanen naurahtaa.

Partasen tytär harrastaa telinevoimistelua ja tanssillista voimistelua. Viime keväänä harrastus oli edennyt tasolle, jossa uuden, ison pihatrampoliinin hankkiminen tuntui luontevalta.

– Harrastus edistyy tällä tavalla luontevasti myös kotona. Saara näkyy harjoittelevan esimerkiksi voltteja, Partanen kertoo.

– En jaksa olla hyppimisestä huolissani. Nilkan nyrjähtämistä kummempaa ei ole sattunut, kun tytöllä on ollut järki päässä.

Iisalmelaisen Lauran järkytys – silmä vältti, lapsen sääri murtui trampoliinilla

Uusimmat

Kotimaa

Keskustassa myönnetään: Aluepolitiikassa pakko parantaa juoksua

122 peltipoliisin kameraa päällä nyt yhtä aikaa - Suonenjoella ja Kiuruvedellä räpsyy

Akavan hallitus saa vielä perata päätöksensä jättää Fjäderin luottamusäänestys järjestämättä

Pohjois-Koreasta loikannut kenraalin poika kertoo nuorten suhtautuvan välinpitämättömästi maan johtoon

Britanniassa vastustusta herättänyt Coca-Colan joulurekka tulee myös Suomeen ja Kuopioon – "Tämä ei ole mikään lasten tapahtuma"

Sitran selvitys: Suomi voisi leikata merkittävästi päästöjä ja säästää samalla jopa rahaa

Keskusta kamppailee mielikuvia vastaan

Tyrmäävä lausuntopalaute ei ole muuttamassa tielinjauksia

Lentovero saa niukasti kannatusta eduskuntaryhmissä – vain kaksi puoluetta yhdeksästä on valmis esittämään veroa hallitusohjelmaan

Kittilän virkarikoskäräjillä kuullaan tänään Antti Rinnettä ja Mikko Kärnää

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.