Ylioppilaita voidaan hyvittää

Pommiuhkaus ja koulukeskuksen tyhjentäminen keskeyttivät Joroisten lukion 13 ylioppilaskokelaan juuri alkaneen reaalikokeen keskiviikkona. Kirjoittajat siirrettiin pikavauhtia jatkamaan koettaan tien toiselle puolelle kunnanviraston valtuustosaliin.

- Siirto tapahtui hyvin nopeasti, mutta koulun tapahtumat ja epätietoisuus tilanteesta ovat varmasti vaikuttaneet ylioppilaskokelaiden keskittymiseen, Joroisten lukion rehtori Timo Smolander kertoi.

- Kirjoituksiin on yritetty luoda rauhallista tunnelmaa, ja olen pariin kertaan kertonut oppilaille, ettei koululla ole kenelläkään mitään hätää. Tietenkin tämä vaikuttaa, ja tapahtumat pyörivät kirjoittajien mielessä.

- Uskon, että ylioppilastutkintolautakunta ottaa tämän tilanteen huomioon. Tapahtumasta pannaan raportti mukaan.

Jokela vaikutti vielä keväälläkin Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteerin Anneli Romanin mukaan lautakunta ottaa huomioon kokeisiin vaikuttaneet poikkeavat tilanteet koulun raportin pohjalta.

- Näin toimittiin viime keväänäkin Jokelan tapauksessa, vaikka siitä oli jo senkin verran aikaa. Kesken kirjoitustenhan voi tulla esimerkiksi palohälytys, oikea tai väärä, joka vaikuttaa. Asia arvioidaan siinä vaiheessa, kun tulokset on saatu, mutta ei vielä lähetetty, Roman kertoo.

Joroisten ylioppilaskokelaat ennättivät tehdä tehtäviään noin kymmenen minuuttia ennen äkkilähtöä.

- Tieto pommiuhasta tuli aamulla Kauhajoen tapahtumien muistohetkeen, ja sitten kylmän viileästi alettiin tyhjentää koulua kriisisuunnitelman mukaisesti. Siirtyminen tapahtui rauhallisesti ja ilman häiriöitä. Joku opettajista kellotti, että siirtymiseen meni seitsemän minuuttia, rehtori Timo Smolander kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Epäilty päästetty vapaaksi Joroisissa