"Ihan aidosti potilasturvallisuus saattaa olla uhattuna"

Ruuvi kiristyy kunta-alan työehtoneuvotteluissa. Useissa liitoissa on tehty linjauksia ylityö- ja vuoronvaihtokielloista ja annettu valtuuksia työtaistelutoimiin tarvittaessa. Hoitajajärjestöjen SuPerin ja Tehyn ylityö- ja vuoronvaihtokiellot kunta-alalla alkoivat tiistaiaamuna. Arviot toimien vaikutuksista vaihtelevat eri puolella Suomea.

Tilanne on aika vakava, sanoi tiistaina vs. johtajaylilääkäri Petri Bono Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (Hus).

– Kyllä tässä ihan aidosti potilasturvallisuus saattaa olla uhattuna, hän kertoi STT:lle.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Vesa Kataja ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jorma Penttinen kertoivat molemmat, ettei heidän alueellaan ollut vielä tiistaina ilmennyt ongelmia.

Myös Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin vs. johtajaylilääkäri Juha Korpelainen kertoi, että yhtään hoitoja tai tutkimuksia ei ole vielä jouduttu peruttamaan eikä siirtämään. Korpelaisen mukaan on ennakoitavissa, että tilanne hankaloituu mitä pitemmän aikaa se kestää.

– Suunniteltuja hoitoja varmasti joudutaan silloin siirtämään, ja otetaan potilaisiin yhteyttä ja haetaan uusia aikoja. Varmasti jossakin vaiheessa, jos edelleen pitkittyy, joudutaan miettimään, pitääkö sairaansijoja sulkea tai kokonaisia osastoja sulkea.

 

Rinne: Hallituksen pitäisi auttaa

 

Neuvotteluja kunta-alan työehtosopimuksista ei saatu maaliin tiistaina, ja keskustelujen kerrottiin jatkuvan keskiviikkona illansuussa.

Kiistakysymyksenä on erityisesti lomarahaleikkausten hyvittäminen. Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoi tiistaina aamupäivällä, että Tehyllä päätavoitteet ovat edelleen ennallaan.

Viikonloppuna Rytkönen peräsi myös maan hallitukselta vastuunkantoa sopimuskiistan ratkaisemiseksi.

Maanantaina pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi käyneensä keskusteluja kunta-alan työmarkkinaosapuolten kanssa ja pysyneensä tilanteesta hyvin informoituna, mutta ratkaisun avaimet ovat hänen mukaansa osapuolilla.

– Emme missään tapauksessa ole osapuoli näissä keskusteluissa. Ratkaisu pitää löytää työnantajien ja työntekijöiden pöydässä, Sipilä sanoi.

Tehyn Rytkönen muistuttaa maan hallitusta vuoden 2015 asetelmista.

– Aika tiukasti he halusivat roolia 2015 ottaa. He ovat kyllä ihan itse halunneet tänne työmarkkinapöytiin tulla, nyt kannattaisi varmaan sitä vastuuta kantaa eikä työntää päätä pensaaseen, Rytkönen sanoi tiistaina.

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mielestä hallituksen pitäisi auttaa kunta-alaa sopuun. Kriittisin kysymys eli lomarahaleikkaukset ovat Rinteen mielestä hallituksen synnyttämä sotku kilpailukykysopimuksen yhteydessä.

– Todella toivon, että hallitus liikkuisi tässä asiassa ja auttaisi kuntapöydässä ratkaisuja syntymään. Näyttää aika pattitilanteelta tällä hetkellä, Rinne sanoi eduskunnassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Työtaistelu uhkaa KYSin potilasturvallisuutta: "Tämä on hyvin haavoittuva yksikkö"