Ympärileikkaus voi aiheuttaa lapselle pysyviä vaurioita

Ei-lääketieteellisten poikien ympärileikkauksien riskeistä on saatu viimeisten kymmenen vuoden aikana runsaasti uutta tutkimustietoa, mutta se on pitkälti sivuutettu aiheesta Suomessa käydyssä yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Näin väittää Itä-Suomen yliopiston anestesiologian professori ja KYSin ylilääkäri Hannu Kokki.

Puutteellisella kivunlievityksellä tai pahimmassa tapauksessa kokonaan ilman kivunlievitystä tehty ympärileikkaus voi aiheuttaa lapselle pysyviä häiriöitä oppimiseen, käyttäytymiseen ja motoriikkaan.

Lapsen kiinnipitely toimenpiteen aikana yhdistettynä kipukokemukseen voi herkistää lapsen kipuaistimusta ja aiheuttaa hänelle tietoisen tai alitajuisen mielen järkkymisen.

Kuka tahansa lääkäri voi tehdä leikkauksen

Kokin mukaan nukutus eli anestesia on välttämätön kivuliaassa ympärileikkauksessa. Mikäli nukutus kuitenkin toteutetaan väärin, se voi aiheuttaa imeväisikäiselle hermostovaurioita, Kokki varoittaa.

Esimerkiksi johtavassa lasten lääketieteen julkaisussa Pediatricsissa julkaistiin lokakuussa tieto, että lapsilla, joille nukutuksia on tehty ennen kolmen vuoden ikää, on 10-vuotiaina suurempi riski ongelmaratkaisukyvyn heikentymiseen kuin muilla saman ikäisillä.

Lapsen ympärileikkaus on Kokin mukaan riittävän turvallinen ainoastaan silloin, kun nukutuksesta vastaa lastenanestesiologiaan perehtynyt anestesialääkäri.

Siitä huolimatta Suomen lainsäädäntö mahdollistaa tällä hetkellä sen, että kuka tahansa lääkäri on oikeudellisesti pätevä tekemään ympärileikkauksen. Ympärileikkaus voidaan siis sairaalan sijasta tehdä esimerkiksi yksityispraktiikalla.

Leikkaus voi aiheuttaa komplikaatioita

Ympärileikkaukseen ryhtyvän lääkärin tulisi Kokin mukaan pystyä huomoimaan ja minimoimaan myös itse leikkauksesta aiheutuvien komplikaatioiden riskit. Hänen mukaansa leikkauskomplikaatioita esiintyy 1,5–5 prosentilla operaation läpikäyneistä pojista.

Tavallisimmat komplikaatioita ovat esimerkiksi virtsavaikeudet, virtsaputken pään haavauma, paikallinen infektio tai huono kosmeettinen tulos.

Hyvin harvinaisia komplikaatioita ovat puolestaan muun muassa bakteerien aiheuttama verenmyrkytys sekä peniksen osan kuolio tai amputointi. Pahimmillaan leikkaus voi aiheuttaa pojan kuoleman.

Lainsäädäntö laahaa jäljessä

Suurin ongelma Kokin mukaan on se, että alaikäisten poikien ei-lääketieteelliset ympärileikkaukset salliva nykylainsäädäntö ja oikeuskäytäntö ovat jääneet Suomessa löysiksi ja ajastaan jälkeenjääneiksi.

Suomessa arvioitiin 2000-luvun alussa tehdyn vuosittain noin 200 poikien ympärileikkausta ei-lääketieteellisin perustein. Tuoreempaa arviota niiden määrästä ei ole olemassa.

Se tiedetään, että kansainvälisesti uskonnollisten ympärileikkausten suosio on laskenut, vaikka toisaalta maahanmuuttajien määrä Suomessa on lisääntynyt.

Mikäli ei-lääketieteellisten ympärileikkausten tekemistä jatketaan, se lisää Kokin mukaan tarpeettomasti riskien laukeamista lapsille.

–Jos rituaalinen leikkaus toteutetaan vuosittain esimerkiksi sadalle lapselle, heistä ehkä viidelle voi koitua pysyviä haittoja, Kokki arvioi.

Lue aiheesta lisää keskiviikon Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.