Ympäristöjohtaja huolissaan veden uraanipitoisuudesta

Talvivaaran kaivosyhtiö sai maanantai-iltaan mennessä ohjattua kipsakka-altaan vedet kokonaan varoaltaisiin, vaikka sitä ennen jätevettä ehti päästä runsaita määriä myös suoraan luontoon.

Ylä-Savon soten ympäristöjohtaja Martti Veteli on erittäin huolissaan Talvivaaran kipsisakka-altaasta purkautuneen veden uraanipitoisuudesta.

Ylä-Savon sote on alueen neljän kunnan yhteinen ympäristöviranomainen.

–Pidän tätä vuotoa hyvin vakavana, Veteli sanoo.

Talvivaaran kipsisakka-altaassa on kaivoksen prosessissa liuenneita metalleja, kuten nikkeliä, sinkkiä ja uraania. Kaivosyhtiö ei tällä hetkellä ota prosessissa liuennutta uraania talteen, vaan se lasketaan kipsisakka-altaaseen eli kaivoksen jätevesialtaaseen.

– Miten uraani käyttäytyy, kun se pääsee ympäristöön? Veteli kysyy.

Kainuun Sanomat arvioi maanantaina noin kello yksi jätevesivuodoksi 5 000-6 000 kuutiota tunnissa. Suurin osa jätevedestä jää kaivoksen etelän puoleisille varoaltaille, mutta pieni osa vedestä on useiden eri lähteiden mukaan päässyt luontoon.

Kaivosvesiä on varastoitu kuuteen altaaseen, joiden kokonaispinta-ala on 140 hehtaaria. Vuotavan altaan pinta-ala on 60 hehtaaria ja vedenkorkeus useita metrejä. Veteli on huolissaan myös Talvivaaran rakentamista varo-altaista, joihin vuotavaa vettä saatiin maanantain aikana asteittain padotuksi. Vetelin mukaan altaiden pohjia ei ole tiivistetty. Ne ovat pengerrettyjä alueita.

– Todennäköisesti näistä altaista pääsee haitallisia aineita vesistöön.

Vetelin mukaan Talvivaaran kipsisakka-altaan rakenne ei ole luotettava. Viimeksi altaassa havaittiin vuoto 2010.

–Näiden rakenteiden pitäisi kestää satoja vuosia. Nyt lyhyen ajan sisällä on ollut useita vuotoja, Veteli sanoo.

Talvivaaran ympäristölupa on tällä hetkellä käsittelyssä Pohjois-Suomen aluehallintovirastossa. Vetelin mukaan viraston täytyy ottaa Talvivaaran jätevesialtaiden rakenteet tarkempaan syyniin, jotta saadaan selville, millaisia rakenteita altaissa tulisi olla, jotta toiminta voi jatkua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Vihreä lanka: Altaan vesi uraanipitoisempaa kuin luonnonvedet

Talvivaaran jätevettä on päässyt läheisiin järviin