Ympäristökeskus: Suurten hallien kattojen lumikuormat vaarallisen suuria – kodeilla ei vaaraa

Kattojen lumikuormat ovat kasvussa isossa osassa Suomea lumi- ja vesisateiden takia, kertoo Suomen ympäristökeskus.

Ympäristökeskuksen arvion mukaan suurten hallien katoilla lumikuormat ovat vaarallisen suuria, mutta omakotitalojen, rivitalojen ja pientalojen katoilla sortumavaaraa ei ole. Katoilta putoava lumi kuitenkin voi aiheuttaa vaaraa.

Lumikuormat kasvavat, kun vesisade ja sulamisvesi varastoituu katoilla olevaan lumeen. Lumi myös estää ja hidastaa sulavan veden poistumista.

Nuoskalumi voi lähteä liikkeelle ja kasautua tiettyyn paikkaan kattoalueella, jolloin lisääntynyt kuormitus voi aiheuttaa katon sortumisvaaran.

– Metrin kerros lunta kuormittaa kattoa 250-300 kiloa neliömetrillä. Jo yli puolen metrin lumikerros kannattaa poistaa hallien katoilta ja metrin kerros on poistettava tai ohennettava tasaisesti. Lumenpoisto on tehtävä riittävin turvavarustein, sanoo ympäristökeskuksen johtava hydrologi Bertel Vehviläinen.

Viime päivien vesi- ja lumisateet ovat ympäristökeskuksen mukaan kasvattaneet lumikuormia 20–40 kiloa neliömetriä. Pohjois-Savossa lumikuormat ovat jo 200 kiloa neliömetriä kohti ja jopa enemmän.

Romahtaneen kaupan kattoa oli putsattu lumesta vasta pari viikkoa sitten – "Onneksi katto ei romahtanut, kun myymälässä oli vielä asiakkaita"

Taas yksi katto sortui lumitaakan alla

Kaksi kattoa romahti lähes yhtä aikaa Ylä-Savossa

Kaikki eläimet saatiin pelastettua romahtaneen katon alta Siilinjärvellä

Navetan katto romahti Siilinjärvellä

Kattojen lumikuorma kasvaa – tilanne pahin Itä-Suomessa