Ympäristökeskus: Suurten hallien kattojen lumikuormat vaarallisen suuria – kodeilla ei vaaraa

Kattojen lumikuormat ovat kasvussa isossa osassa Suomea lumi- ja vesisateiden takia, kertoo Suomen ympäristökeskus.

Ympäristökeskuksen arvion mukaan suurten hallien katoilla lumikuormat ovat vaarallisen suuria, mutta omakotitalojen, rivitalojen ja pientalojen katoilla sortumavaaraa ei ole. Katoilta putoava lumi kuitenkin voi aiheuttaa vaaraa.

Lumikuormat kasvavat, kun vesisade ja sulamisvesi varastoituu katoilla olevaan lumeen. Lumi myös estää ja hidastaa sulavan veden poistumista.

Nuoskalumi voi lähteä liikkeelle ja kasautua tiettyyn paikkaan kattoalueella, jolloin lisääntynyt kuormitus voi aiheuttaa katon sortumisvaaran.

– Metrin kerros lunta kuormittaa kattoa 250-300 kiloa neliömetrillä. Jo yli puolen metrin lumikerros kannattaa poistaa hallien katoilta ja metrin kerros on poistettava tai ohennettava tasaisesti. Lumenpoisto on tehtävä riittävin turvavarustein, sanoo ympäristökeskuksen johtava hydrologi Bertel Vehviläinen.

Viime päivien vesi- ja lumisateet ovat ympäristökeskuksen mukaan kasvattaneet lumikuormia 20–40 kiloa neliömetriä. Pohjois-Savossa lumikuormat ovat jo 200 kiloa neliömetriä kohti ja jopa enemmän.

Romahtaneen kaupan kattoa oli putsattu lumesta vasta pari viikkoa sitten – "Onneksi katto ei romahtanut, kun myymälässä oli vielä asiakkaita"

Taas yksi katto sortui lumitaakan alla

Kaksi kattoa romahti lähes yhtä aikaa Ylä-Savossa

Kaikki eläimet saatiin pelastettua romahtaneen katon alta Siilinjärvellä

Navetan katto romahti Siilinjärvellä

Kattojen lumikuorma kasvaa – tilanne pahin Itä-Suomessa

Uusimmat

Kotimaa

Aarnion ex-alainen Rainiala osoittaa syyttävällä sormella asetus- ja määräysviidakkoon – "Ei virkamies voi alkaa keksiä niitä omasta päästään"

Miesjoukko raiskasi 19-vuotiaan naisen Seinäjoella – neljälle ehdotonta vankeutta

Ex-oppilaiden mukaan Bjurström tiesi tanssikoulunsa opettajan lähentelystä, mutta puuttuminen kesti – Bjurström vastaa syytöksiin

Maineikkaan tanssikoulun ex-oppilaat: miesopettajan lähentely jatkui vuodesta toiseen – poliisilla tutkinnassa yhden oppilaan seksuaalinen hyväksikäyttö

Yliopistotutkija voi tienata puolet vähemmän kuin muut korkeakoulutetut – valtaosa nuorista tutkijoista huolissaan urastaan

Suomen Yrittäjien kampanja ei vaikuttanut Yleisen työttömyyskassan jäsenmäärään mitenkään – Kassan omalla markkinoinnilla isompi merkitys kuin työmarkkinariidoilla

Ministeriön ylijohtaja tiukkana: "Sairaalayhtiöt voivat olla laittomia"

Virkarikoskäräjillä kuultavana Aarnion alaisena työskennellyt Petri Rainiala

Helsingin yliopisto loikkasi yliopistovertailussa, joka mittaa valmistuvien työllistymistä

Pahanlaatuisen aivokasvaimen geenihoitoon merkittävä apuraha

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.