Ympäristökiistojen ratkomisessa on kokeiltu sovittelua

Ympäristökiistojen käsittelyä on yritetty helpottaa uudenlaisella sovittelukokeilulla. Suomen sovittelufoorumin juuri päättynyt hanke ei kuitenkaan ole osoittautunut läpimurroksi, kertovat kokeilun toteuttajat.

Suomen lainsäädäntö ei tunne ympäristökiistojen sovittelua, eikä sovitteluun ole valmiita toimintamalleja.

Sovittelufoorumin kokeilussa pyrittiin sovittelemaan kolmea eri kiistaa. Turun Saramäessä asukkaat ja jätehuoltoyhtiö kiistelivät jätteenkäsittelyn haitoista, ja Turun keskustassa erimielisyyksiä synnytti kahden vanhan puutalon kohtalo kaavamuutoksessa. Ylöjärvellä puolestaan eläkeläispariskunta oli tehnyt naapurissaan olevan hevostallin haitoista useita valituksia.

Turkulaistapauksissa osapuolet kokivat sovittelusta olleen ainakin jonkin verran hyötyä, mutta Ylöjärven kiistassa sovittelu ei auttanut.

Suomen sovittelufoorumi on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka tunnetaan esimerkiksi koulusovittelusta. Sen ympäristösovitteluhanketta rahoittivat muun muassa Kuntaliitto ja ympäristöhuoltoyritys Lassila & Tikanoja.

Asiasta uutisoi Etelä-Suomen Sanomat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Teollisuusliitto katkaisi mekaanisen metsäteollisuuden neuvottelut – muun muassa kiky-tunnit kiistakapulana

Paltan Aarto yllättyisi, jos postikiistaa ratkova työryhmä löytäisi nopean ratkaisun – "En varsinaisesti usko, että mitään uutta ja ihmeellistä sieltä selvitystyöryhmästä tulee esiin"

Telian matkapuhelinverkossa laaja häiriö – myös hätäpuheluiden soittamisessa ollut ongelmia

Helsingin poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista, pyydetään tutkimaan kiihottamista kansanryhmää vastaan

Maahanmuuttovirasto käy läpi noin 500 turvapaikkapäätöstä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisun takia

Poliisi tutkii törkeää petosta oikeuspsykiatrisessa sairaalassa – HS: Petostutkinnan taustalla johtavan lääkärin matkalaskuepäselvyydet

Maaseudun Tulevaisuus: Enemmistö sallisi koulun yhteisen joulujuhlan järjestämisen kirkossa

Synnynnäinen temperamentti näkyy aikuisiän liikuntamäärissä – kielteisiin tunteisiin kallellaan olevat miehet liikkuvat vähemmän, kertoo tuore tutkimus

Suomalaisyritys tavoittelee omaa veritestiään terveyskeskuksiin – Ala kärsii yhä Theranos-huijauksesta: "Erona on se, että meidän veritestimme toimii"

Uusi tiedusteluvalvontavaltuutettu on saanut jo yhdeksän tutkimispyyntöä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.