Kivikkoon pudotetun kullatun patsaan tekijäkin pahoitti mielensä: "Kummastelen poikien aktiivisuutta"

Taiteilija Pekka Jylhä ihmettelee neljän kajaanilaismiehen tempausta, jonka seurauksena hänen tekemänsä Ilmestys-patsas tippui 15 metriä kivikkoon sunnuntaiaamuna.

–Vähän kummastelen poikien aktiivisuutta. Ennen vanhaan lauantai-iltana ja sunnuntaiaamuna oli parempaakin tekemistä kuin patsaiden pudottelu, Jylhä sanoo.

Vuonna 2000 valmistunut Ilmestys on Jylhän mukaan yksi hänen suosituimmista teoksistaan. Räimän kalliolla komeillut patsas on innoittanut monet ohikulkijat antamaan taiteilijalle palautetta.

Kaurispatsaan pudottaminen on ensimmäinen ilkivallanteko, joka on kohdistettu Pekka Jylhän teoksiin. Taiteilija muistelee, että hänen taideteoksensa ovat keränneet aikaisemmin vain pientä kujeilua.

Jylhän mukaan ympäristöteokset yleensä suunnitellaan "pomminkestäviksi".

Ilmestys on tehty haponkestävästä teräksestä, joka päällystettiin lehtikullalla. Sen suojauksen piti kestää mitä vain. Paitsi näköjään ihmistä.

Lue aiheesta lisää tiistain lehdestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kullattu patsas on saanut huomiota aiemminkin

Kultaisen kauriin sukupuolesta käytiin vääntö

Kultainen kaurispatsas yritettiin varastaa Viitostieltä

Uusimmat

Kotimaa

Hallituspuolueet lähtevät sorvaamaan budjettia "kaikki mulle heti" -asetelmassa – synkät talousennusteet uhkaavat tulevaisuuteen venyviä uudistuksia

Kun Esperi Caren hoivakodin toiminta Kristiinankaupungissa oli keskeytetty ja vanhustenhoitokohu alkanut, valvontaviranomaisista kanneltiin – Apulaisoikeusasiamies ei ryhdy toimenpiteisiin: "Kirjoituksenne ei antanut aihetta"

Poliisi etsii yhä Järvenpään ampujaepäiltyä, sivullisille ei uskota olevan vaaraa

Merihätään Viron aluevesillä joutunut huvivene pääsi Suomen puolelle – rahtialus suojasi tuulelta, yksi evakuoitiin pelastuskopterilla

Postin tietoliikenneongelma ratkaistu, palvelut toimivat taas – osa sanomalehdistä jäi sunnuntaina jakamatta

Mies löytyi kuolleena Joensuussa – poliisi otti kiinni kaksi taposta epäiltyä

Sunnuntain mahtava museosää jatkunee ensi viikolla – hurrikaanin jälkimainingit näkyvät runsaina sateina, luvassa jopa lunta

Huippukokki Jenni Tuominen kokkaa Suomi-ruokaa eurodiplomaateille – EU-edustusto kylpee savussa, kun pihalla valmistuu satoja kiloja savukalaa

Poliisi vaitonainen Järvenpään laukauksista

Sadepulaa ei ole näköpiirissä – Etelä-Suomeen on annettu sunnuntaiksi ukkosvaroituskin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.