Kivikkoon pudotetun kullatun patsaan tekijäkin pahoitti mielensä: "Kummastelen poikien aktiivisuutta"

Taiteilija Pekka Jylhä ihmettelee neljän kajaanilaismiehen tempausta, jonka seurauksena hänen tekemänsä Ilmestys-patsas tippui 15 metriä kivikkoon sunnuntaiaamuna.

–Vähän kummastelen poikien aktiivisuutta. Ennen vanhaan lauantai-iltana ja sunnuntaiaamuna oli parempaakin tekemistä kuin patsaiden pudottelu, Jylhä sanoo.

Vuonna 2000 valmistunut Ilmestys on Jylhän mukaan yksi hänen suosituimmista teoksistaan. Räimän kalliolla komeillut patsas on innoittanut monet ohikulkijat antamaan taiteilijalle palautetta.

Kaurispatsaan pudottaminen on ensimmäinen ilkivallanteko, joka on kohdistettu Pekka Jylhän teoksiin. Taiteilija muistelee, että hänen taideteoksensa ovat keränneet aikaisemmin vain pientä kujeilua.

Jylhän mukaan ympäristöteokset yleensä suunnitellaan "pomminkestäviksi".

Ilmestys on tehty haponkestävästä teräksestä, joka päällystettiin lehtikullalla. Sen suojauksen piti kestää mitä vain. Paitsi näköjään ihmistä.

Lue aiheesta lisää tiistain lehdestä.

Kullattu patsas on saanut huomiota aiemminkin

Kultaisen kauriin sukupuolesta käytiin vääntö

Kultainen kaurispatsas yritettiin varastaa Viitostieltä

Uusimmat

Kotimaa

Pääesikunta vaatii Ilmavoimilta lisäselvityksiä Lapinmajan käytöstä

Poliisi: Karhu tuli tielle ja törmäsi autoon Ilomantsissa

Helpottunut lehmä vedettiin ylös lietealtaasta kolmen metrin syvyydestä Ruokolahdella – nosto-operaatiossa traktori ja lähes 10 miestä

Kaikkien kuntien tietoturvassa olisi parantamisen varaa – Lahteen kohdistuneessa kyberhyökkäyksessä tuhat tietokonetta saastui

Neuvostovankeja kohdeltiin maatiloilla yleensä hyvin, tiukat ohjeet eivät uponneet isäntäperheisiin – Tutkimukseen haastateltujen jatkosodan ajan lasten mukaan vankien kanssa syntyi usein ystävyys

Monet perheet kokevat vauvan normaalinkin yöheräilyn ongelmaksi – "Normaali on usein paljon odotettua huonompaa kuin vanhemmat luulevat"

HS: Jutta Urpilainen siirtynee EU-komissaariksi suoraan vanhempainvapaalta, perheeseen tulee toinen lapsi

Hämeenlinnassa paljastetaan väittelyä herättänyt Lotta-patsas

Seinäjoella kaksi nuorta miestä kuollut auton törmättyä puuhun

Kultarannassa keskustellaan jälleen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta – teemana maailman murros ja Euroopan tulevaisuus, päävieraana Saksan liittopresidentti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.