Zimbabwen lentoturman tietoja vihdoin Suomeen – kolme savolaisuhria vaatinut tapaus yhä mysteeri

Onnettomuustutkintakeskus on pitkän yrittämisen jälkeen onnistunut saamaan tietoja Zimbabwesta neljän suomalaisen kuolemaan johtaneesta lento-onnettomuudesta. Maan viranomaiset ovat välittäneet Otkesille perustiedot viime vuoden marraskuussa tapahtuneesta onnettomuudesta.

–  Zimbabwe tutkii onnettomuuden ja Otkesin rooli on seurata tutkintaa. Meillä on oikeus saada tiettyä informaatiota, ja tällä hetkellä odotamme sitä Zimbabwesta, kertoo Otkesin johtava tutkija Kalle Brusi STT:lle.

Viime vuoden marraskuussa Zimbabwessa tapahtuneessa pienkoneen maahansyöksyssä kuoli neljä metsästysmatkalla ollutta suomalaismiestä sekä koneen lentäjä. Turman syy ei ole selvinnyt.

Suomalaisuhrit olivat raskaan sarjan yritysjohtajia. Kolme heistä oli kotoisin Savosta.

–  Onnettomuuden syystä ei ole vielä mitään selvyyttä. On ihan turha spekuloida ennen kuin saadaan faktoja pöytään, Brusi sanoo.

 

Lentokone putosi aamuvarhaisella

Zimbabwen viranomaisten mukaan Cessna U206C -tyyppinen yksimoottorinen lentokone putosi maahan Chemajenjera Hill -alueella Masvingon maakunnassa noin puoli kahdeksalta perjantaiaamuna 23. marraskuuta 2018.

Lentokone oli matkalla Hippo Valley -lentopaikalta Victoria Falls -lentoasemalle. Matkan kokonaispituus oli noin 700 kilometriä. Onnettomuus tapahtui noin 70 kilometrin päässä lähtöpaikasta suoralla matkalentoreitillä. Suurin osa koneen hylystä päätyi jyrkkään, metsäiseen rinteeseen.

Koska onnettomuuden neljä kuolonuhria ovat Suomen kansalaisia, on Onnettomuustutkintakeskuksella Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön (ICAO) yleissopimuksen eli Chicagon sopimuksen mukaan oikeus saada tietoa tutkinnan etenemisestä sekä vastaanottaa tutkintaraportin lopullinen versio.

 

Otkes oli heittää pyyhkeen kehään

Vielä helmikuun alussa Otkes harkitsi keskeyttävänsä kokonaan asian selvittämisen, koska Zimbabwen viranomaisilta ei onnistuttu saamaan tietoja useista yrityksistä huolimatta.

–  Lopulta saatiin joku langan ääreen, näinkin voisi sanoa. Siinä onnistuttiin kovalla työllä ja pitkillä istunnoilla, Brusi kertoo

Brusin mukaan Otkesilla on nyt aktiivinen keskusteluyhteys Zimbabween, ja keskus tiedottaa lisää, jos maan viranomaiset julkaisevat merkittäviä lisätietoja.

Chicagon sopimuksen suositus on, että tutkinnan tulisi kestää korkeintaan vuosi. Kommunikaatiovaikeuksista huolimatta Otkesin Brusi kertoo uskovansa siihen, että totuus vielä selviää.

–  Totta kai uskon siihen, että siellä hoidetaan asiat, Brusi sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Zimbabwen turma toi surun siskoksille – kolme lentoturmassa menehtynyttä kotoisin Savosta

Zimbabwen lentoturman syy edelleen hämärän peitossa – yhteistyö ilmailuviranomaisen kanssa takunnut