Äiti Teresa ja Maximilian Kolbe saivat kasvonsa uusiin ikoneihin

Riisa-museossa Kuopiossa lauantaina avautuvan Taivaallista valoa -näyttelyn alaotsikko kuuluu ”Ekumeeniset ikonit”. Mitä tarkoittaa ekumeenisuus, kun puhutaan ikoneista?

– Ikonimaalaus on jakamattoman kirkon perinne. Ikonit ovat ekumeenisia, kaikille kristityille tarkoitettuja, taustoittaa näyttelyn ikonit maalannut Eeva Zitting.

Maallikoille tutuimpia ovat tietenkin ortodoksiset ikonit, mutta samojen oppien mukaisesti voi Zittingin mukaan maalata ikoneita myös katolisen kirkon pyhistä. Luterilaisuuteen taas liittyvät etenkin kertovat ikonit, jotka kuvaavat Raamatun ja apokryfikirjojen tapahtumia.

Zitting itse on taustaltaan luterilainen. Lukuisiin teologisiin kysymyksiinsä hän kertoo saaneensa vastauksia muun muassa piispa Arsenin kirjoista ja tietokirjailija Marianne Kantoselta.

Suurin osa näyttelyn ekumeenisista ikoneista on maalattu Zittingin ja Kantosen kirjasarjaa varten.

 

Maximilian Kolbe kuoli 1941 Auschwitzissa. Kuva: Tapio Hartikainen
 

 

Joensuulaisen Zittingin kiintymys ikoneihin on perua karjalaiselta isänäidiltä. Ikonimaalausta hän alkoi opiskella 1970-luvulla Liperin kansalaisopiston ikoniryhmässä kuopiolaisen Petros Sasakin (1939–1999) opissa. Japanilaissyntyinen Sasaki koulutti kokonaisen suomalaisten ikonimaalareiden sukupolven.

– Hän korosti paljon ikonin hengellisyyttä ja opetti, että ikonin maalaus alkaa aina rukouksesta, kertoo Zitting.

Maineikkaassa opettajassa oli toinenkin puoli:

– Osasi hän myös tentata ja pistää meidät koville.

Zitting edistyi maalarina nopeasti, ja lopulta Sasaki antoi hänelle luvan tehdä omia sommitelmia – suuri kunnia ja vastuu.

Zitting korostaa, että vuosikymmenien kokemuskaan ei muuta perusasioita.

– Jokaiseen ikoniin täytyy laittaa sielu. Ikonin maalaaminen on aina vuoropuhelua sen kanssa.

Näyttelyssä ovat esillä myös katoliset 1900-luvun pyhimykset Maximilian Kolbe ja äiti Teresa Kalkuttalainen. Äiti Teresa esiintyy madonnahahmona lapsi sylissään, keskitysleirillä kuolleella Kolbella on viittanaan vangin puku.

Zitting tähdentää, että uusista henkilöistä ikoneita luodessaan maalarin täytyy tuntea erityisen hyvin traditio, jokaisen väriin ja yksityiskohtaan liittyvät symboliset merkitykset. Lisäksi tarvitaan tietoa ikonin kohteesta. Zitting muun muassa luki äiti Teresan elämäkerran. Kasvot hän maalasi valokuvien mukaan.

Joskus päivittäisillä uutisillakin voi olla merkitystä.

– Aloitin äiti Teresan ikonin maalaamisen siinä vaiheessa, kun hän vielä oli Kalkutan autuas Teresa. Jätin nimen eteen tyhjän kohdan, johon lisäsin P-kirjaimen sitten, kun hänestä tuli Pyhä Teresa Kalkuttalainen.

Itsenäisyyden juhlavuosi on myös Riisan 60-vuotisjuhlavuosi. Sen kunniaksi museo kutsuu kaikki mukaan juhlistamaan näyttelyn avajaisia ja ekumeenista rukousviikkoa. Samassa yhteydessä julkistetaan myös museon ekumeeninen värityskirja.

Taivaallista valoa – Ekumeeniset ikonit -näyttely on esillä Riisassa 21.1.–29.4. Yhdessä-juhla pidetään Riisassa lauantaina 21.1. klo 13–15.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.