Äitiys on muuttunut ratkaisevasti sadassa vuodessa

Harva nykyäiti taitaa tietää, että vielä viime vuosisadan alussa naisten raskautta pidettiin Suomessa jopa yleisesti hävettävänä ja saastaisena. Raskaus yritettiin salata mahdollisimman pitkään, ja jossain päin ihanteena oli jopa, että naisen tuli synnyttää lapsensa yksin esimerkiksi saunassa ja navetassa.

Kuopiolainen taidehistorioitsija Suvi Niinisalo luo katsauksen äitiyden kulttuuriin tuoreessa kirjassaan Äidin sylissä ja muita kuvakulmia äitiyteen. Kirjan tekstiä korostavat lähes 150 äitikuvaa Suomen ja maailman taideaarteista.

Nykyisin neuvoloita ja sairaalassa synnyttämisiä pidetään itsestäänselvyyksinä. Kuitenkin vielä 1940- ja 1950-luvuilla käytiin valistuskampanjoita niiden puolesta ja "kansanomaista" lastensaantia vastaan.

Äitien asemaan perheissä vaikuttivat pitkään vanhat asenteet, tavat ja näkökulmat, vaikka vuonna 1929 säädetty avioliittolaki antoi naisille ja miehille periaatteessa samat oikeudet. Vielä 1960-luvulla tyttöjä saatettiin kasvattaa niin kodeissa kuin kouluissakin tottelevaisiksi kodin hengettäriksi ja erityisesti äitirooliin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.