Maalaiselta koruntekijältä puuttuvat rajoitteet: "Älä nyt mene mokaamaan itseäsi"

Kuuden kuopiolaisen korumuotoilijan töitä esitellään toukokuun loppupuolella Kiinassa. Tianjin Museum of Fine Artsissa esillä olevassa nykykorumuotoilun Triple Parade -näyttelyssä on kuopiolaisten lisäksi kuuden kiinalaisen ja kuuden belgialaista korumuotoilijan töitä.

Koruntekijöinä suomalaiset erottuvat muista. Töissä korostuvat luonto ja suhde luontoon. Pimeys, jää ja lyhyt kesä jättävät koruihin oman jälkensä.

Paljon ulkomailla korujensa kanssa matkustanut kuopiolainen Matti Mattsson huomauttaa, että suomalaisilla on tekemisessään muita vähemmän rajoitteita.

– Kun teen näyttelyn ulkomaille, niin usein siihen oheen kehitämme jonkun erikoisen esityksen. Keski-Euroopassa on ammattikiltoja, ja siellä tekijät toimivat ”älä nyt mene mokaamaan itseäsi” -asenteella. Me olemme yhä sen verran maalaisia, että nämä rajoitteet puuttuvat.

Jenni Rutonen muistuttaa, että suomalaisilla koruntekijöillä ei ole vuosisatojen tai jopa vuosituhansien kulttuurirasitetta kannettavanaan. Siinä missä kulttuurihistoria sitoo kiinalaisia tekijöitä, Suomessa voi testata vapaasti.

– Emme varmaan edes tajua, miten erikoinen ja eksoottinen kulttuuri olemme siinä mielessä.

Ruosen ja Mattssonin töiden lisäksi Triple Parade -näyttelyssä on esillä Anna Väänäsen, Helena Falkenbergin, Susanna Ylärannan ja Anna-Reeta Pitkäsen koruja.

Triple Parade järjestetään 19.–24.5. Tianjinissa Kiinassa. Tapahtuman yhteistyökumppaneina ovat Kuopion Muotoiluakatemia ja Kuopion Rouvasväenyhdistys. Näyttely liittyy Suomen ja Kiinan kulttuurisuhteiden 65-vuotisjuhlavuoteen.

Näyttely on tulossa Kuopioon elo–syyskuun vaihteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.