”Äläkä saata meitä kiusaukseen”, rukoilivat anjovikset – Juha Jylhäsalmi valitsi Komediafestivaalin tarroihin päätyvät puujalkavitsit

Kuopion Komediafestivaalin ja Savon Sanomien puujalkavitsikeräys tuotti noin 120 vastauslomaketta. Vitsejä kertyi huomattavasti suurempi määrä, sillä moni laittoi vastaukseensa useamman vaihtoehdon.

Komediafestivaalin johtaja Juha Jylhäsalmi valitsi festivaalin katu- ja mainostarroihin painettaviksi neljä vitseistä, jotka tulevat tässä:

Millaiset kengät on kehitetty krapula-aamuja varten? – Darralenkkarit.

Mitä Darth Vader sanoi tullessaan näöntarkastukseen? En näe Lukea.

Miksi lintubongarit olivat huolissaan? – Joutsenet näyttivät kurjilta.

”Äläkä saata meitä kiusaukseen”, rukoilivat anjovikset.

Kunniamaininnan Jylhäsalmi antaa kielenkäytöstä tälle murretta hyödyntävälle vitsille: Jos makkarapaketissa sanotaan, että 90 prosenttia lihhoo, mittees loput?? – No, ne laehtuu.

– Ne naurattivat minua, Jylhäsalmi perustelee valintojaan.

– Varmaan monet näistä vitseistä ovat jo jossain kiertäneet, enkä osaa sanoa kuka ne on keksinyt, mutta ideana olikin kerätä vitsejä, joita on jo olemassa tai jotka keksitään.

Keräyksen sato liikkui laidasta laitaan. Oli klassisia helmiä, mutta myös vitsejä, jotka eivät auenneet Jylhäsalmelle lainkaan. Osa oli hänen mielestään kyllä hauskoja juttuja, mutta liian pitkiä painettavaksi tarroihin.

– Mukana oli hyviä vitsejä, ja niin huonoja, että ne olivat hyviä. Sitten oli muutamia, jotka eivät avautuneet ollenkaan ja muutamia, jotka eivät minusta olleet edes vitsejä.

Yhtenä nerokkaana sanailuna, joskaan ei ehkä valtavasti naurattavana, Jylhäsalmi nostaa esiin mietinnön siitä, että jos Janni Hussi asuisi Kuopiossa, hänen nimensä olisi Janni Kyssi.

Savolaisuuteen ja murteeseen liittyviä vitsejä oli useita. Kuopion torilla turisti ihmetteli kylttiä, jossa luki ainoastaan: ”5 km”. Hän tiedusteli: ”Minne tästä on viisi kilometriä?” Vastaus kuului: ”Joka suuntaan.”

Paikallinen urheilu huomioitiin myös: Mitä Kupsin pelaajat kyselevät heti ensimmäisenä aamulla herättyään? – uamupalloo.

Vanhaa lastenohjelmaa hyödynnettiin tässä murrevitsissä: Mitä Hapsiaiselta kysellään Kuopiossa? – Minne käs mänet?

Muutamassa vitsissä oli poliittisia ulottuvuuksia tai ainakin poliitikkoja: ”Suomalaista tosi-teeveetä Sipilän aikaan: Tanssii tähteiden kanssa” ja Manu, Tarja ja Sale kävivät pitkällä lenkillä. Maraton oli se juoksu.”

Jotkut lähtivät hieman kokeilevammalle uralle. Mies meni kauppaan ja kysyi kauppiaalta: Onko teillä näkkileipää? Kauppias vastasi: ”Ei ole.”...Vaikka olikin.

Lääkintäalaan liittyviä vitsejä oli useampiakin. Tässä kaksi: Arvostus lääkäreitä kohtaan meni minulta lopullisesti sinä päivänä, kun tohtorini julkesi syyttää että olin mukamas vienyt jonkun toisen tyypin diabeteksen.

Mikä on sairaanhoitajien keskuudessa suosittu peli? Ka-Tetris.

Savon Sanomien arpomat kahden hengen lippupaketit Kuopion Komediafestivaalille voittivat Jani Savolainen, Kuopio, Petri Tuovinen, Kajaani, ja Markku Kärkkäinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Juankoskella lapsuutensa viettänyt Kaj Chydenius aloitti 1960-luvulla suoraan huipulta – pian 80-vuotias muusikko säveltää yhä päivittäin

Avengers: Endgame rikkoo viimein Avatarin lippukassaennätyksen

Kuopion vankilassa on iloittu uudesta kuvataidetoiminnasta – "Taide on hyvä keino asioiden käsittelyyn"

Ooppera-arvio: La Scalalla oli hyvin rakennettu gaala

Ensi vuonna kolmasosa e-äänikirjoista katoaa kirjastoista, jos laki ei pian muutu

Walt Disney julkaisee saamenkielisen version Frozenin jatko-osasta

Festivaalien edustajat näreissään esiintyjien peruutuksista – ”Pääpaino valitettavasti aina saman genren artisteissa”

Alesso nähdään Weekend-festivaaleilla – korvaa lauantain pääesiintyjänä Swedish House Mafian

Arvio: Mielipuolinen nukkeystävä ottaa teknologian haltuunsa elokuvasa Child's Play

Oopperalaulaja Monica Groopin konsertti lennättää kuulijan elämän ja rakkauden teemoihin Joroisissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.