30 000 euron taidepalkinto Heather Cassilsille

Kanadalaissyntyinen live art -taiteilija Heather Cassils on voittanut ANTI-tapahtuman kansainvälisen taidepalkinnon. Saastamoisen säätiön tukema palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa ja näin ollen yksi Suomen merkittävimmistä kulttuuripalkinnoista.

– Jos summa on suomalaisten mielestä suuri, niin amerikkalaisesta näkökulmasta se on vielä suurempi, Cassils sanoo.

Los Angelesissa asuva Cassils tekee taiteellisen uransa ohella henkilökohtaisen kuntosaliohjaajan töitä. Päivätyö tarjoaa hänen mielestään mahdollisuuden taiteelliseen vapauteen.

– Yhdysvalloissa ei ole sellaista apurahakulttuuria kuin Euroopassa ja Kanadassa. Jos tekisin pelkkää taidetta, joutuisin toimimaan galleristien ehdoilla ja tekemään pelkästään sitä, mikä myy. Nyt minun on mahdollista tehdä juuri sellaista taidetta, jota minun täytyy tehdä.

Cassils vieraili ANTI-festivaalilla vuonna 2012. Tuolloin nähdyssä Teresias-teoksessa Cassils sulatti muotoon veistetyn jäämöhkäleen ruumiinsa lämmöllä.

Cassilsin viimeaikaiset työt eivät ole olleet kehollisesti vähempää vaativia. Becoming An Image -teoksessaan (2013) hän mätkii itseään melkein tonnin painoista savimöhkälettä vasten ja pakottaa saven muotoon.

30 000 euron palkinnosta 15 000 euroa on suunnattu uuden teoksen tuottamiseen ensi vuoden ANTIin.

– Tiedän jo tarkalleen, mitä aion tehdä. Tuleva teokseni liittyy väkivaltaan ja väkivallan esittämiseen.

– Asun Los Angelesissa ja työskentelen paljon rooliaan varten treenaavien näyttelijöiden kanssa, joten minulla on runsaasti materiaalia aiheesta, kertoo stuntmaninkin koulutuksen saanut Cassils.

Cassilsin mielestä kuvaan ja kuvan todistusvoimaan uskotaan aivan liikaa.

– Meitä manipuloidaan voimakkaasti kuvilla.

Becoming An Image -teoksessaan Cassils on halunnut kiinnittää huomion juuri valokuvaajan rooliin ja katseeseen. Teosta dokumentoi valokuvaaja, jonka silmät on sidottu.

Cassils on seksuaaliselta identiteetiltään transgender.

– Haluaisin eroon sukupuolen käsitteeseen liittyvästä binäärisyydestä, kaksijakoisuudesta. Ei ole pakko olla jompikumpi vaan voi olla molempia tai jotakin aivan muuta.

– En ajattele, että olisin vankina väärässä kehossa. Pikemminkin ajattelen, että meille jokaiselle on annettu syntymässä lähtökohdat, ja näistä lähtökohdista voimme lähteä muuttamaan itseämme.

Cassils toteuttaa sukupuoltaan rankan kehonrakennuksen avulla. Hänen mielestään se on hormonihoitoa luonnollisempi tapa muokata kehoaan.

Lapsena Cassils sairasti vaikean munuaissairauden. Aikuisiällä hän on jäänyt auton alle. Rajuissa taideteoksissaan hän ei ole koskaan saanut fyysisiä vammoja.

– Suunnittelen teokseni hyvin tarkasti. Ennen Teresiasta laskin tarkkaan, kuinka paljon energiaa jääkimpaleen sulattaminen vie. Tiesin rajani ja tarkkailin paleltumisen ensioireita. Becoming An Imagea tehdessäni tein kokeiluja erilaisilla savilaaduilla.

Taiteilijan päivä alkaa aamuviideltä. Puoleen päivään saakka hän työskentelee kunto-ohjaajana. Iltapäivällä hän treenaa itse, päivästä riippuen 1,5–3 tuntia.

– Sen jälkeen olen vapaa työskentelemään studiossani, joka on itse asiassa olohuoneemme.

Myös Heather Cassilsin puoliso on yhdistänyt taiteen ja arkisen toimeentulon. Hän on ammattimuusikko, joka opiskelee parhaillaan sairaanhoitajaksi.

– Vaimoni haluaisi lapsia, mutta minua ajatus pelottaa. Luulen, että se aina pelottaa jompaakumpaa, ja meillä se olen minä.