Aino Niemi on toiseksi nuorin tangokuningatar

Seinäjoen Tangomarkkinat sai historiansa toiseksi nuorimman tangokuningattaren, kun Aino Niemi kruunattiin voittajaksi torstai-iltana. Kouvolalaisella on ikää 18 vuotta ja 5 kuukautta. Nuorin tangokuningatar on vuonna 1994 kruunattu Tiina Räsänen, joka voittaessaan oli Niemeä vain runsaan kuukauden nuorempi.

Niemi valloitti sekä yleisön että tuomariston herkällä ja sielukkaalla äänellään.

– Aino, olet kasteenraikas ja sydämeenkäyvä. Haluaisin olla äitisi! julisti tuomariston jäsen Tarja Närhi.

Kisatuomaristoon niin ikään lukeutunut Martti Haapamäki kiitti voittajaa erityslaatuisesta äänestä.

– Ainon ääni soi myös alhaalta, mikä on naislaulajilla harvinaista.

Haapamäen mukaan Niemi on myös selvästi ikäänsä kypsemmän oloinen.

– Hänellä on sellainen levollisuus, jota ei ole monella nelikymppiselläkään.

Uusi tangokuningatar kertoi valmistautuneensa finaaliin treenaamalla olemaan itselleen armollinen. Hänestä ei huomannutkaan loppukilpailussa jännittämistä.

– Tuntui, että sain itsestäni kaiken irti, tuore kruunupää luonnehti voittoaan.

Tuomaristo valitsi voittajan kuudesta loppukilpailuun edenneestä naislaulajasta. Tangoprinsessaksi eli kisan kakkoseksi kipusi Mia Leivo Ylöjärveltä. Yleisö rankkasi varma- ja kaunisäänisen Leivon kilpailussa omaksi suosikikseen, joskin voittaja Niemen saamat aplodit olivat kisan kahden parhaan viimeisten esitysten jälkeen selvästi suuremmat. Tuomaristo asetti Niemen ykköseksi ohi Leivon äänin 4–1.

 

Voittamaan tottunut

 

Aino Niemi on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt jo aiemmin kokea, mitä voittaminen vaatii. Hänet valittiin ykköseksi Tango Junior -mittelössä vuonna 2013.

– Sen myötä olen päässyt esiintymään lavoilla. Tuo on luonut hyvää pohjaa tangokuningatar -kisaan, Laila Kinnusta ihaileva Niemi makusteli.

Niemi lauloi illan finaalissa kappaleet Soi maininki hiljainen, Rannalla ja viimeiseksi uuden laulun Elämälle, joka voitti Tangomarkkinoiden tämän vuoden sävellys- ja sanoituskilpailun. Elämälle-sävelmä saattoi ratkaista kisan voiton, sillä sen esittivät sekä Niemi että Leivo, ja balladi vaikutti sopivan herkkävireiselle Niemelle ja tämän äänenvärille.

Tuomaristo katsoi, että uusi tangovoittaja voi vielä kehittää esiintymisvalmiutta sekä uskallusta heittäytyä tulkintaan. Tuomaristosta yhtä kaikki myönnettiin, että Niemeä ei voi enää luonnehtia hiomattomaksi timantiksi.

 

"Suomi hyvä paikka unelmoida"

 

Uusi tangokuningatar voitti kruunun heti ensi yrittämällä.

– Ehkä vahvuuteni on nuoren iän ja perinteisen tanssimusiikin yhdistelmä. Olisi mukava saada tänä vuonna myös tangokuningas, joka on kisassa ensi kertaa, Niemi tuumi.

Kun uutta tangokuningatarta pyydettiin kuvailemaan suomalaisuutta yhdellä sanalla, hän valitsi sanan unelmointi.

– Tämä siksi, että mielestäni Suomi on meille hyvä paikka unelmoida.

Aino Niemi valmistui lukiosta tänä keväänä ja oli suunnitellut opiskelemaan lähtemistä. Tangovoittajan titteli kuitenkin siirtää opiskelusuunnitelmia tuonnemmaksi.

Niemen harrastuksiin kuuluu luonnossa liikkuminen ja sitä kautta myös hirvenmetsästys.

Aino Niemi sai kruununsa myötä heti levytyssopimuksen. Piakkoin äänitettävästä esikoisalbumista tulee laulajan mukaan "kunnon tangolevy".

Tangomarkkinoiden toinen päätapahtuma soi lauantai-iltana, jolloin valitaan vuoden 2017 tangokuningas.

Korjattu aiempaa uutista: Aino Niemi on vasta toiseksi nuorin kuningatar, ei nuorin kuten tv-lähetyksen juontaja totesi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.