Allergialla vitsailu oli liikaa yleisölle – lastenfilmistä poistettiin kohtaus

Viime viikon perjantaina maailmalla ensi-iltansa saanut Peter Rabbit eli Petteri Kaniini -niminen lastenelokuva on joutunut katsojien ja allergialiittojen kritiikin kohteeksi.

Erityisen tuomittavina tahot pitävät kohtausta, jossa kaniinilauma heittelee miestä karhunvatukoilla. Närää herättää se, että kanit tietävät miehen olevan marjoille allerginen, ja sinkoavat tästä huolimatta yhden marjoista tämän suuhun. Mies saa karhunvatukasta vakavan kohtauksen ja joutuu pistämään itseensä adrenaliinia.

Muun muassa yhdysvaltalainen lasten ruoka-allergioista tiedottava järjestö Kids with Food Allergies Foundation kirjoitti Facebook-sivuillaan elokuvan jälkeen, että kohtaus tekee pilkkaa todellisen elämän vaarallisesta allergisesta reaktiosta.

– Tämä rohkaisee ihmiset ajattelemaan, että allergisissa reaktioissa ei ole oikeasti suurta riskiä. Se johtaa puolestaan siihen, että jotkut voivat varomattomilla toimillaan saattaa allergikon suureen vaaraan, järjestö kirjoittaa.

Vastaavanlaisen viestin lähetti myös Yhdysvaltojen astma- ja allergiayhdistyksen puheenjohtaja Kenneth Mendez. Sosiaalisessa mediassa monet allergisten lasten vanhemmat tuomitsivat kohtauksen edesvastuuttomana ja yllyttivät boikotoimaan elokuvaa.

– Millaisen viestin tämä kohtaus lapsille kertoo? eräs vauvaikäisen ruoka-allergisen lapsen äiti kysyi.

Myös Suomen Allergia-, iho- ja astmaliitto pitää allergialla kiusaamista vaarallisena ilmiönä, jota ilmenee ajoittain myös oikeassa elämässä, ei pelkästään valkokankaalla.

Elokuvayhtiö Sony Pictures pahoitteli jo sunnuntaina, että elokuva esitteli allergisen kohtauksen liian kevyessä valossa.

– Ruoka-allergiat ovat vakava asia. Meidän olisi pitänyt olla herkkätunteisempia ja tiedostavampia tämän suhteen, yhtiö sanoo tiedotteessaan.

Aftonbladetin haastattelema United Media Groupin Helena Stenhammar kertoo, että kohtaus poistetaan elokuvan kaikista versioista. Korjaukset tehdään Yhdysvalloissa.

Stenhammarin mukaan kohu tuli yllätyksenä.

– En ole itse nähnyt elokuvaa, mutta kollegani eivät osanneet kuvitella, että kohtaus aiheuttaisi tällaisen reaktion.

Yhdysvaltalaisessa versiossa Petteri Kaniinin äänenä on television The Late Late Show'sta tuttu James Corden. Allergisen reaktion saavaa Thomas McGregoria näyttelee Domhnall Gleeson. Muita ääninäyttelijöitä ovat muun muassa laulajana paremmin tunnettu Sia, Margot Robbie ja Daisy Ridley.

Suomessa Petteri Kaniini saa ensi-iltansa 30.3.

Petteri Kaniini on kirjailija Beatrix Potterin (1866–1943) vuonna 1902 luoma hahmo, joka on seikkaillut aikaisemmin niin kirjoissa kuin tv-sarjoissakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.