Anja Lappi Kuopion sataman kehityksestä: "Ei mikään yrittäjä jaksa odotella puoltatoista vuotta, että katuvalot saadaan palamaan"

Moottorit, ravintola ja kulttuuri eivät sittenkään sopineet samaan tilaan. Satamankulma lopettaa toimintansa Kallamarinassa Kuopion vierasvenesataman kupeessa syyskuun lopussa. Kallamarinan päärakennus ehti toimia taidekäytössä vain vuoden verran.

Satamankulman yrittäjä Anja Lappi kertoo lähdön tapahtuvan ”käytännön syistä”. Osin kysymys oli hänen mukaansa kiinteistön kunnosta, osin yhdessä toimimisen tavoista.

– Omistajat olivat varmaankin arvioineet paikan toiminnan ja kiinteistön omistajan roolin eri tavalla. Toiminta- ja sopimuskulttuurit olivat niin erilaisia, että yhteinen kehittäminen ei käynnistynyt, kertoo Lappi.

Vuodesta 2014 kiinteistön ovat omistaneet ja vierasvenesataman toimintaa hoitaneet Alpo Kärkkäinen ja Toni Tiilikainen. Savon Sanomat ei tavoittanut heitä maanantaina.

Lappi kertoo, että uusia tiloja Satamankulmalle ei toistaiseksi ole näköpiirissä. Teatteri Kulma jatkaa toimintaansa vaihtuvissa tiloissa.

– Gallerian osalta sellainen on hankalampaa.

Lappi perusti Galleria Kulman aluksi toiselle puolelle Satamapuistoa, entiseen SOK:n kiinteistöön. Sieltä toiminta muutti ruokakaupan jaloista Kallamarinaan.

– Kun olen pitkään toiminut vähän eri puolilla satamaa, siinä on ollut aitiopaikka katsella, miksi sataman palvelut eivät kehity. Ei mikään yrittäjä jaksa odotella puoltatoista vuotta sitä, että katuvalot saadaan palamaan. Vierasvenesataman toiminnan kannalta keskeisiä ovat myös opasteet, sekä konkreettiset fyysiset opasteet että virtuaalinen portaali. Ennen kaikkea tarvitaan yhteisiä toimintoja ja yhteistyötä, mihin kaikki sitoutuvat ammattimaisesti.

Lappi ei yhdy väitteisiin, että Kuopion vierasvenesatama sijaitsisi liian kaukana torilta.

– Ei todellakaan. Satamat ovat iät ja ajat olleet hyvin tavoitettavissa olevia kokonaisuuksia. Sataman alue on valloittava paikka, jossa on paljon mahdollisuuksia sekä turismin että taiteen näkökulmasta.

Kuopion kuvataiteilijoiden yhdistyksen Ars Liberan puheenjohtaja Timo Kokko ei tervehdi tietoa Galleria Kulman lähdöstä ilolla.

– Tilanne on ollut huono ja se muuttuu vielä huonommaksi. Eihän meillä enää ole kuin yksi galleria täällä! Kyllä tämä vaatii selkeitä toimenpiteitä, puuskahtaa puheenjohtaja.

Kokon mukaan Ars Liberan kiintopiste on nyt vuodessa 2018, jolloin yhdistys täyttää 60 vuotta.

– Sen eteen tehdään kovasti ensi vuonna töitä, että saataisiin toimiva galleriatila. Yksi pyrkimys on, että se olisi ainakin alkuun taiteilijoille maksuton.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kulttuuritoiminta Kallamarinassa jatkuu, Paco Nucci painottaa musiikkiin