Antti Holma Tatusta ja Patusta: "Eivät he pöljiä ole"

Aloitetaan muistisäännöllä: Tatulla on silmälasit, Patulla ei.

Tatua esittää Antti Holma, jolla ei haastatteluhetkellä ole laseja. Patua esittää Riku Nieminen, jolla on lasit. Tosin kun rooleja jaettiin, Holma päätyi Tatuksi sen vuoksi, että hän yleensä pitää laseja.

Rooleissaan kumpikin on lähes kalju, Nieminen myös roolin ulkopuolella.

Paitsi Holmakin on ollut hiukseton.

– Olin opiskeluaikana kuusi vuotta kalju. Minun ja Rikun ensimmäinen yhteinen työ oli Teatterikorkeakoulun pääsykokeissa. Olimme jo opiskelijoita, ja toimimme koe-eläiminä eli marsuina pääsykokeisiin osallistuville. Muistan, että kummallakin meillä oli valkoinen hihaton paita, ei tukkaa ja intensiivinen katse, tuuheahiuksinen Holma sanoo.

Miten Nieminen ja Holma päätyivät elokuvaan veljeksiksi?

– Tuottaja kertoi, että Antti on toinen veljeksistä. Sanoin, että lähden todellakin mukaan, Nieminen sanoo.

Holma puolestaan kertoo, ettei keksinyt yhtään syytä kieltäytyä.

– Tässä tekemisessä on ollut iso sydän mukana. Tuntui tärkeältä, että kirjojen tekijät ovat olleet mukana työryhmässä.

Tatu ja Patu, nuo Outolasta kotoisin olevat veljekset, ovat seikkailleet Aino Havukaisen ja Sami Toivosen yhdessä kirjoittaman ja kuvittaman lastenkirjasarjan päähenkilöinä jo 18 teoksen verran. Kirjoja on myyty yli miljoona kappaletta, ja kirjasarjan oikeudet on kaupattu 21 maahan.

Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! -elokuva tuo suositut hahmot nyt ensimmäistä kertaa valkokankaalle. Nieminen ja Holma kertovat, että elokuvan tekeminen oli melkoinen löytöretki hahmoihin. Teokset eivät olleet kaksikolle erityisen tuttuja ennen elokuvaprojektia.

– Kirjoissahan tuntuu, että Tatu ja Patu ovat sama ihminen. Me teimme hahmoihin siten eroa, että Tatussa korostettiin yhtä ominaisuutta ja Patussa toista. Tämä oli seurattavuuden kannalta tärkeää, Nieminen kertoo.

Silmälasipäinen Tatu muuttuu elokuvassa aavistuksen besserwisserimäisemmäksi ja Patu kirkasotsaisemmaksi.

– Vaikka molemmilla on tietoa, niin Tatu usein ojentaa Patua.

Holma huomauttaa, että hahmojen uteliaisuus ja itsevarmuus luovat hauskoja tilanteita.

– Kyse ei kuitenkaan ole koheltamisesta tai siitä, että he olisivat pöljiä. Omasta mielestään Tatu ja Patu ovat hyvin sivistyneitä ja he myös käyttäytyvät hyvin, mikä on omaleimaista näissä tyypeissä.

Mutta ovatko Tatu ja Patu aikuisia vai lapsia? Holman ja Niemisen mukaan hahmot eivät ainakaan ole lapsia.

– Tai kumpikaan meistä ei ainakaan lähtenyt näyttelemään lasta. Mutta jos jossakin lapsiperheessä on tehty tämä tulkinta, niin sitä emme voi myöskään ottaa pois, Holma sanoo.

Innokkaina ja uteliaina Tatu ja Patu tutkivat maailmaa ja ovat aina valmiita seikkailuihin. Elokuvassa veljekset matkaavat Helsinkiin tapaamaan 9-vuotiasta Veeraa (Eedit Patrakka), mutta eksyvät kaupunkiin, jonka arkipäiväinen elämä näyttäytyy heille outona.

Suurena teemana on erilaisuuden hyväksyminen ja toisaalta normeiksi miellettyjen asioiden katsominen uudesta vinkkelistä.

– Olen vaikuttunut siitä, miten käsikirjoittajat Aino ja Sami katsovat maailmaa avoimesti ja kiinnostuksella. Tatussa ja Patussa on hauskaa se, miten he tarkastelevat luvallisesti muita. Sellainen ihmettely pitäisi sallia kaikille, mutta nykyajassa se unohtuu, Holma sanoo.

– Helposti vaaditaan, että kaikki asiat pitää omaksua ja hyväksyä heti. Kyllä ihminen saa tuijottaa ja miettiä, ja vasta sitten tehdä johtopäätökset vaikka siitä, että onko normaalina pitämämme asiat oikeasti normaaleja.

Niemisen ja Holman mukaan on myös tärkeää ymmärtää, että kaikki ihmiset eivät tee samoja johtopäätöksiä.

– Täytyy myös sallia sellainen hyväksymättömyys, että ei halua tehdä asioita tietyllä tavalla tai tiettyjen ihmisten kanssa. Mutta tätä ennen pitää olla ymmärrys, miksi toiset toimivat eri lailla, Nieminen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Antti Holma kuntosalikortista: "En todellakaan lähtenyt kerjäämään"

Antti Holma etsi kuntosalia Kuopiosta - twiittasi kiitokset hyvästä palvelusta savoksi