Alapäähuumori kukkii Putous-näyttelijän uudessa kirjassa

Putous-sarjan näyttelijänä tunnetun Antti Holman uusin kirja Kauheimmat runot veistelee roisia huumoria suomalaisesta runoudesta.

Kirjaan on koottu Holman neljän runoilijaluomuksen kamalimpia tuotoksia. Mukaan on valittu lehtimies-runoilija Reino Leinon kiroilevaa kansallisromantiikkaa Velkahirsiä-kokoelmasta, lastenrunoilijan ja alkoholistin Sirsi Sunnaksen räävittömiä säkeitä teoksista Tittiäisen satiainen ja Tittiäisen tippurimylly, kainuulaisen äidinkielenopettajan Karin Toisiks-Parasken lounaismurrerunoja sekä espoolaisen ryhmäliikuntaohjaajan Edith Södermalmin suomenruotsalaista modernismia.

Huumoria "sukukypsille ihmisille"

Holman runohuumori juontaa teatterikorkeakoulun teatterihistorian tunneille. Holmalla oli tapana kirjoitella kavereiden muistiinpanojen kulmiin "pieniä riimiteltyjä kirouksia". Myöhemmin runoilu jatkui sosiaalisessa mediassa.

– Aloin kirjoittaa runoja Facebookiin. Oman arjen ilojen ja surujen jakaminen sellaisenaan on aika tylsää, joten halusin tarjota kavereilleni jotain muuta. Kysymys on hyvin arkisista asioista, joilla on hyvin lyyrinen asu. Runominät syntyivät puolivahingossa, Holma kertoo.

Kauheimmat runot -kirja on Holman mukaan suunnattu "kaikille sukukypsille ihmisille, joilla on sekä ala- että yläpää, ja myös niille, joilla ei ole".

Esimerkiksi Reino Leinon Nocturne kulkee näin: ”Yössäni soi sävelettä syys , / varjon veri lehtiverhon punaa. / Aamuttoman unen pilvisyys / tuo viestin: / Ime sinä vaikka munaa.”

Pilkka ei kohdistu runoilijoihin

Antti Holma muistuttaa, että kirjan runoilijanimet Reino Leino, Sirsi Sunnas, Karin Toisiks-Paraske ja Edith Södermalm viittaavat runouden lajeihin eivätkä henkilöihin.

– Kysymys ei ole runoilijoiden pilkkaamisesta. En halua irvistellä Kirsi Kunnakselle. Hän on riimittelijänä suurin idolini. Lastenrunouden moraliteeteille irvistelen sen sijaan ilolla.

Holman suhde runouteen on ammatillinen, sillä kirjoittaminen ja lukeminen kuuluvat hänen työhönsä.

– Laulan Kaj Chydeniuksen lauluiksi säveltämiä runoja, ja Kaj on opettanut minut lukemaan monenlaista runoutta. Eniten runoilijoista rakastan Mirkka Rekolaa.

Runouden jälkeen Holman kirjallinen ura jatkuu proosan merkeissä. Hän aloittaa uuden romaanin kirjoittamisen syyskuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Antti Holma: Kauheimmat runot