Alapäähuumori kukkii Putous-näyttelijän uudessa kirjassa

Putous-sarjan näyttelijänä tunnetun Antti Holman uusin kirja Kauheimmat runot veistelee roisia huumoria suomalaisesta runoudesta.

Kirjaan on koottu Holman neljän runoilijaluomuksen kamalimpia tuotoksia. Mukaan on valittu lehtimies-runoilija Reino Leinon kiroilevaa kansallisromantiikkaa Velkahirsiä-kokoelmasta, lastenrunoilijan ja alkoholistin Sirsi Sunnaksen räävittömiä säkeitä teoksista Tittiäisen satiainen ja Tittiäisen tippurimylly, kainuulaisen äidinkielenopettajan Karin Toisiks-Parasken lounaismurrerunoja sekä espoolaisen ryhmäliikuntaohjaajan Edith Södermalmin suomenruotsalaista modernismia.

Huumoria "sukukypsille ihmisille"

Holman runohuumori juontaa teatterikorkeakoulun teatterihistorian tunneille. Holmalla oli tapana kirjoitella kavereiden muistiinpanojen kulmiin "pieniä riimiteltyjä kirouksia". Myöhemmin runoilu jatkui sosiaalisessa mediassa.

– Aloin kirjoittaa runoja Facebookiin. Oman arjen ilojen ja surujen jakaminen sellaisenaan on aika tylsää, joten halusin tarjota kavereilleni jotain muuta. Kysymys on hyvin arkisista asioista, joilla on hyvin lyyrinen asu. Runominät syntyivät puolivahingossa, Holma kertoo.

Kauheimmat runot -kirja on Holman mukaan suunnattu "kaikille sukukypsille ihmisille, joilla on sekä ala- että yläpää, ja myös niille, joilla ei ole".

Esimerkiksi Reino Leinon Nocturne kulkee näin: ”Yössäni soi sävelettä syys , / varjon veri lehtiverhon punaa. / Aamuttoman unen pilvisyys / tuo viestin: / Ime sinä vaikka munaa.”

Pilkka ei kohdistu runoilijoihin

Antti Holma muistuttaa, että kirjan runoilijanimet Reino Leino, Sirsi Sunnas, Karin Toisiks-Paraske ja Edith Södermalm viittaavat runouden lajeihin eivätkä henkilöihin.

– Kysymys ei ole runoilijoiden pilkkaamisesta. En halua irvistellä Kirsi Kunnakselle. Hän on riimittelijänä suurin idolini. Lastenrunouden moraliteeteille irvistelen sen sijaan ilolla.

Holman suhde runouteen on ammatillinen, sillä kirjoittaminen ja lukeminen kuuluvat hänen työhönsä.

– Laulan Kaj Chydeniuksen lauluiksi säveltämiä runoja, ja Kaj on opettanut minut lukemaan monenlaista runoutta. Eniten runoilijoista rakastan Mirkka Rekolaa.

Runouden jälkeen Holman kirjallinen ura jatkuu proosan merkeissä. Hän aloittaa uuden romaanin kirjoittamisen syyskuussa.

Antti Holma: Kauheimmat runot

Uusimmat

Kulttuuri

Poikien tanssileiri keräsi suuren osallistujamäärän tänä vuonna – Leiriläiset hakevat Kuopiosta tanssin voimaa ja kavereita

Kuopio Tanssii ja Soi -festivaaleilla esiintyneelle Tuure Boeliukselle tanssiminen on ollut nuorena pakopaikka – "Minua kiusattiin lapsena Porissa aika paljon"

Arvio: Au Revoir Jorma U. -gaala oli ilta täynnä ainutlaatuisia esityksiä

Sodankylän elokuvajuhlat teki uuden yleisöennätyksen – festivaaleilla 31  000 kävijää

"Ajattelin, että Eemilistä pitäisi tehdä oma kirja, koska aineisto oli paljon", pohti Minna Kettunen lähes 20 vuotta sitten – nyt Eemil Halosen elämä ja teot on julki

Koreografi Jacopo Godani ei halua päästää tanssijoitaan helpolla: "Jokaisen luunkin täytyy ilmaista jotakin"

Arvio: Zoltán Grecsó ja Beatrix Simkó #Orpheus#Eurydike on raju ja paljas tulkinta parisuhteesta

Arvio: Compagnie Pál Frenákin Lutte oli seksististä väkivallalla mässäilyä

Rock in the City ylitti kävijätavoitteensa Kuopiossa – uutuusfestari sai Savosta lentävän lähdön kiertueelleen

Nightwishin Marko Hietala avasi soolouransa Kuopiossa – kuvasarja kertaa Rock in the City -keikan tunnelmia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.