Arkistojuttu: Veijo Baltzar perustaa Kuopioon kulttuurikeskuksen, mutta epäröi itse muuttaa Savon sydämeen

Kun kulttuurineuvos Veijo Baltzar luopui tammikuussa 2016 Kanttilan ostoaikeista asbestiremontin vuoksi, olivat kirvesmiehet jo töissä toisaalla Kuopiossa toisen hirsitalon parissa.

– Ajatuksena oli, että olisin ostanut Minna Canthin (talon) kulttuurikeskukseksi ja tämän omaksi kodikseni, valottaa Baltzar tuolloisia suunnitelmiaan.

Toisin kuitenkin kävi. Baltzar totesi remontin asbestinpurkuineen maksavan ”seitsennumeroisen summan” ja vetäytyi hankkeesta.

Nyt Baltzarin kolmivuotinen rakennusprojekti Rytkyllä noin 20 kilometrin päässä Kuopion keskustasta on päättymäisillään ja Kulttuurienvälisen vuorovaikutuksen edistämiskeskus Oskar valmis aloittamaan toimintansa. Lähes 800 neliötä kolmessa kerroksessa tarjoaa tiloja residenssitoiminnalle ja mahdollisesti pienimuotoiselle matkailuelinkeinolle.

Oskar-kulttuurikeskuksessa on 800 neliötä kolmessa kerroksessa. Kuva: Juha Poutanen
 

Baltzarin perustama kulttuuriyhdistys Drom tiedottaa tänään Oskar-kulttuurikeskuksen syksyn suunnitelmista. Taloon on tulossa kolme residenssiohjelmaa.

Kastalo-ohjelma on suunnattu kotimaisille eri taiteenalojen tekijöille monikulttuurisuutta käsittelevään taiteelliseen työhön. Carmen-ohjelma toimii samoilla periaatteilla, mutta kohderyhmänä ovat koko maailman taiteilijat.

Gimara-ohjelma puolestaan suuntautuu Baltiaan ja pohjoismaihin, ja sen kohderyhmänä ovat mustalais- ja romanitaiteilijat. Ohjelmaa tukee Pohjoismainen kulttuuripiste.

Kulttuurikeskukseen rakentuu iso terassi, joka toimii tarpeen mukaan tanssilavana tai näyttämönä. Kuva: Juha Poutanen
 

Kastalo- ja Carmen-ohjelmilla ei toistaiseksi ole tukijoita, joten residenssitaiteilijoilta on tarkoitus periä pientä vuokraa. Lisäksi taloon suunnitellaan pienimuotoista matkailutoimintaa.

– Tavoitteena on, että talon toiminta kattaisi ylläpitokustannukset. Rahaa tällä ei ole tarkoitus tehdä, Baltzar sanoo.

Baltzar toivoo näkevänsä talossa kaikenlaista kulttuuria, esimerkiksi teatteria ja konsertteja.

Sitä silmällä pitäen terassikin on tanssilavan tai näyttämön kokoinen.

Veijo Baltzar pohtii muuttoa Kuopioon. Mukana Drom ry:n toiminnanjohtaja Aino Sederholm (kesk.) ja harjoittelija Elina Öster (vas.). Kuva: Juha Poutanen
 

Drom ry:n pääpaikkana toimii edelleen Helsinki, ja yhdistyksen tärkeimmät yhteistyökumppanit ovat edelleen ulkomailla. Kulttuurikeskus Oskar kuitenkin vaatii oman osansa läsnäolosta. Drom ry:n toiminnanjohtaja Aino Sederholm arvelee viettävänsä tulevaisuudessa ehkä puolet työajastaan Kuopiossa.

Tammisaaressa kirjojaan pitävä Veijo Baltzar epäröi edelleen, muuttaako hän Kuopioon.

– Pistä sinne lehteen, että olen skitsofreeninen asian kanssa. Eihän tällaista paikkaa ole missään muualla maailmassa, Baltzar sanoo ja viittaa kädellään ikkunoista avautuvaan avaraan mäkimaisemaan.

Mutta suorasuinen idealisti pääsee taas siihen, mikä Kuopiossa häntä pidättelee muuttamasta.

– Savossa olisi niin paljon kaikkea, mikä voisi kiinnostaa ihmisiä maailmanlaajuisesti, mutta me haluamme esittää itsestämme ulkopuolisille vain kalakukon ja torin ukot. Jos tämä asenne muuttuisi, muuttaisin tänne heti.

Oskar-kulttuurikeskuksen avajaisia vietetään marraskuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kesken jääneellä hirsirakennuksella pitkä historia: "Se oli kummitustalo"

Uusimmat

Kulttuuri

Rakkauslaulun luonnolle julkaissut Rantama siirtyy luontevasti jazzrokista kohti raskaampaa ja progressiivisempaa suuntaa

Kuopion klassillinen lukio tunnetaan ehkä urheilijoiden lukiona, mutta nyt opiskelijat järjestävät hyväntekeväisyyskonsertin – "Meillä on myös paljon musiikillista osaamista"

Unkarilainen kuorovierailu Kuopioon

Lapset laulavat illan konsertissa lapsille, ja samalla on mahdollisuus seurata läheltä, miten ammattiorkesteri työskentelee

Sibelius-Akatemian häirintäpaljastukset eivät aiheuta toimia

Elokuva-arvio: Luokkakokous-hittejä tehtailleen Taneli Mustosen uusi Se mieletön remppa -elokuva jää ohueksi ja rytmittömäksi komediaksi

Kansanlaulun karmiva puoli paljastuu, kun Heikki Laitinen ja Kimmo Pohjonen pääsevät ääneen – murhalaulu tarjoaa tirkistelyä, kauhistelua ja jopa ihastelua

Kuopiorockin ohjelma valmistui – uusia kiinnityksiä muun muassa Antti Tuisku, Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus ja JVG

Kirja-arvio: Serotoniini on uuvuttava ja laiska selonteko valkoisen miehen hädästä

Image: Sibelius-Akatemiassa seksuaalista häirintää, nöyryytystä sekä opettajien ja opiskelijoiden välisiä suhteita

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.