Ars Fennica -ehdokkaina neljä taiteilijaa ja taiteilijapari

Suomen suurimman kuvataidepalkinnon Ars Fennican saajaksi on ehdolla neljä taiteilijaa sekä taiteilijapari. 40 000 euron tunnustusta tavoittelevat Maija Blåfield, Perttu Saksa, Kari Vehosalo, Camilla Vuorenmaa sekä Pekka ja Teija Isorättyä.

Palkinnon voittaja julkistetaan syksyllä. Tunnustuksen saajan valitsee Stedelijk-museon johtaja Beatrix Ruf Amsterdamista.

Ehdokkaiden yhteisnäyttelyyn voi perehtyä nykytaiteen museo Kiasmassa 13.10.2017–18.2.2018.

Ars Fennica myönnetään tunnustuksena korkeatasoisesta ja persoonallisesta taiteellisesta työstä. Palkinnon tarkoituksena on myös avata suomalaiselle kuvataiteelle uusia kansainvälisiä yhteyksiä ja innostaa taiteilijoita luovassa työssä. Kuvataidepalkinnolla on niin ikään määrä lisätä suuren yleisön kiinnostusta nykytaiteeseen.

Ars Fennica palkinnon myöntää vuonna 1990 perustettu Henna ja Pertti Niemistön kuvataidesäätiö.

 

Taiderobotteja ja puukaiverruksia

 

Ars Fennica -ehdokas Maija Blåfield (s. 1973) on helsinkiläinen kuvataiteilija ja elokuvantekijä. Hänen teoksensa yhdistävät dokumentaarisuutta ja fiktiota sekä tutkivat fantastista todellisuutta. Blåfield sai mediataiteen valtionpalkinnon vuonna 2014.

Perttu Saksa (s. 1977) on valokuvaaja. Taiteilijasuvusta tuleva Saksa työskentelee Helsingissä sekä valokuvaajana että kuvataitelijana.

Kari Vehosalo (s.1982) on taidemaalari, mutta hänen töissään on myös valokuvia ja esinekoosteita. Helsinkiläisen Vehosalon teosten on sanottu antavan muodon yhteisesti jaetulle abstraktille sosiaaliselle todellisuudelle. Hänen taiteensa käsittelee usein valtaa.

Camilla Vuorenmaa (s. 1979) on tehnyt muun muassa puukaiverruksia sekä maalauksia mäntylevylle ja kankaalle. Helsingissä asuva Vuorenmaa sai Suomen Taideakatemian palkinnon vuonna 2015.

Pekka ja Teija Isorättyän (s. 1980) taiteen keskiössä ovat veistokset ja taiderobotit. Torniosta lähtöisin oleva taiteilijapari on kiertänyt maailmaa, heillä on ollut muun muassa galleria Berliinissä.