Ateneumin kiertonäyttely tuo suomalaisen taiteen klassikot Kuopioon

Kuopion taidemuseon vuoden 2017 päänäyttelyssä esittäytyvät Ateneumin taidemuseon helmet. Ateneum tekee ensi vuonna historiansa laajimman museon ulkopuolella järjestettävän kokoelmanäyttelykierron. Noin 90 suomalaisen taiteen merkkiteosta viedään kolmelle paikkakunnalle, Kuopion lisäksi Rovaniemelle ja Ouluun.

Kuopion museokeskuksen päällikkö Aija Jaatinen pitää tulevaa kiertuetta merkittävänä asiana.

– Aikaisempina vuosikymmeninä kiersi paljonkin teemanäyttelyitä, ja Kuopiossakin nähtiin vielä 1980- ja 1990-luvuilla Ateneumin kokoelmia. Mutta viimeisten parinkymmenen vuoden aikana se on ollut huomattavasti vähäisempää, Jaatinen sanoo.

– On iso asia, että Ateneumissa on ajateltu niin, että heillä olevat kansallisaarteet ovat koko Suomen taideaarteita, joita myös esitellään koko Suomessa.

Ajatus Suomea kiertävästä näyttelystä syntyi, kun Ateneumissa avattiin maaliskuussa Suomen taiteen tarina -näyttely, jossa on esillä maalauksia, veistoksia, grafiikkaa ja arkistoaineistoja 1800-luvun alusta 1970-luvulle saakka.

– Kun teimme näyttelyä, yksi asia oli ihan selvä: emme pysty mahduttamaan kaikkia Suomen taiteen kultakimpaleita samaan näyttelyyn, kertoo Ateneumin johtaja Susanna Pettersson.

Siitä lähti liikkeelle Suomen taiteen tarina 2017 -projekti, jossa noin 90 teosta lähtee kiertämään Suomea.

Kiertonäyttelyn teokset ajoittuvat 1840-luvulta 1970-luvulle. Teosten joukossa on useita tuttuja teoksia, kuten Albert Edelfeltin Aino Acktén muotokuva ja Akseli Gallen-Kallelan Sammon taonta ja Imatra talvella. Näin useaa kokoelmateosta ei ole aikaisemmin viety Ateneumin ulkopuolelle yhdessä näyttelyssä.

Suomen taiteen tarina -näyttely aukeaa Kuopiossa vuoden 2017 lokakuun alussa ja jatkuu ainakin vuodelle 2018 asti. Tarkkaa loppumispäivämäärää ei vielä tiedetä, sillä Jaatisen mukaan näyttelyn lopullista kustannusarviota ei ole vielä olemassa.

– Tämä on taloudellisesti iso juttu. Ateneum kustantaa kyllä huomattavan osan kuluista, mutta toisena osapuolena huolehdimme esimerkiksi vakuutuksista ja kuljetuksista. Koska kyse on arvotauluista, vakuutusmaksut ovat huomattavat.

Ateneum vie ensi vuonna merkkiteoksia pitkin Suomea myös toisessa projektissa. Ateneumin pääsalissa esillä olleet kaksi klassikkoa, Helene Schjerfbeckin Toipilas ja Eero Järnefeltin Kaski kiertävät vuoden aikana kymmenellä eri paikkakunnalla.

Toipilas kulkee paikkakunnalta toiselle pitkin Suomen länsirannikkoa, Kaski taas kiertää idän kautta. Toipilaan voi vuoden mittaan nähdä Maarianhaminassa, Tampereella, Kokkolassa, Kemissä ja Inarissa. Kaski on esillä Turussa, Hämeenlinnassa, Lappeenrannassa, Joensuussa ja Jyväskylässä. Teokset ovat eri paikkakunnilla noin kuukauden kerrallaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.