Clapton on jumala, Topi sanoo tupakansavun keskeltä

(Topi Sorsakosken 50-vuotishaastattelu on julkaistu Savon Sanomissa 27.10.2002.)

Topi Sorsakosken bändin nimi on Kulkukoirat. Sana sopii ryhmän solistiinkin. Haaleat silmät katsovat tummennettujen lasien takaa, leukaparta on yhtä harmaa kuin sitä ympäröivä tupakansavu. Sanat putoilevat verkalleen, ja äänestä kuulee, että taakse on jäänyt erinäinen määrä keikkkoja ja erinäinen määrä savukkeita.

Eikä kumara hahmo ehdi seistä Helsingin keskustan kadulla kahta sekuntiakaan kun ensimmäinen vastaantulija jo tunnistaa Sorsakosken ja haluaa rutistaa kättä.

Pekka Tammilehdon tunnetumpi nimi syntyi aikoinaan Jussi & The Boys -yhtyeen keikkabussissa.

- Siihen aikaan ei ollut yöradiota ja keikkabussien soittovehkeet olivat surkeita. Kun bussissa oli hiljaista, piti keksiä tarinoita. Keksin jutun Topi Sorsakoski -nimisestä hanuristista, joka sekoili tanssilavoilla, Sorsakoski muistelee.

Taiteilijanimi bussijutusta tuli Jussi Raittisen ansiosta.

- Huomasin jossain vaiheessa, että Jussi esitteli minut yleisölle Topi Sorsakoskena.

The Boys -yhtyeessä Sorsakoski oli kitaristi. Siirto päätoimiseksi laulajaksi tuli, kun hän liittyi kitaristi Esa Pulliaisen johtamaan Agentsiin.

- Esa sanoi, että ala laulaa. Eikä me oltaisi voitu soittaa kitaroita samassa bändissä, olimme niin eri maailmoista.

- Laulaminen oli aluksi aivan vieras ajatus, sillä minulla on todella huono sanamuisti. Sanojen opettelu on työtä ja tuskaa, Sorsakoski kertoo.

Aluksi Sorsakoski oli Rauli "Badding" Somerjoen varamies.

- Se tarkoitti sitä, että minä lauloin, kun Badding ei pystynyt laulamaan. Siinä oli kyllä pukki kaalimaan vartijana, Sorsakoski hymyilee.

Kun Sorsakoski astui Agentsin ykkössolistiksi, alkoi hänen ja yhtyeen nousu kohti nykyistä suosiota.

- Tanssilavat oli kuolemassa, mutta me haluttiin juuri sinne, pois kuppiloista.

Sorsakosken tulkinnat vanhoista iskelmistä ja tangoista otettiin ristiriitaisesti vastaan. Sorsakoski laulaa kurkunpäätä alas puristaen, mikä synnyttää keinotekoiselta kuulostavan Sorsakoski-soundin.

Arvostelijoiden mielestä Sorsakoski oli Olavi Virran kehno matkija. Laulajan omien sanojen mukaan kohde löytyi paljon lähempää.

- Mä matkin meidän isää. Isä Taisto Tammilehto oli 1950- ja 1960-luvuilla kova nimi Pohjanmaan tanssilavoilla. Hän oli myös mukana Danny-showssa 1960-luvulla, aivan kuten poikansa myöhemmin.

- Kyllä se oli helvetin hyvä laulaja. Kämpät oli aina täynnä.

Isän lisäksi Sorsakosken uranvalintaan vaikutti dx-kuunteluharrastus.

- Luxemburgin radiosta tuli ekan kerran Beatlesia. Ne biisit oli sointurakenteeltaan niin ovelia, ettei ennen sellaista ollut kuviteltukaan. Viime vuosikymmenen alussa Sorsakoski lähti Agentsista yhä jatkuvalle soolouralle.

- Meille tuli vaan tunnit täyteen. Me oltiin tultu jo niin isoiksi kuin tässä maassa voi tulla.

Kun suosikkilaulajalta kysyy hänen mielimusiikkiaan, tulee tupakansavun seasta yllättävä vastaus.

- Autossa mä kuuntelen pelkästään Ylen Ykköstä, klassista musiikkia. Näin on ollut jo pitkään.

Laulajista Sorsakosken suosikkeja ovat Danny ja Eric Clapton. - Siis se vanha Danny, se mitä se oli silloin aikoinaan. Ja Clapton on jumala, laulajana sielukas ja kitaristinakin esikuva, Sorsakoski sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.