Cover-hiteistään tunnettu Steve 'n' Seagulls: "Eihän jenkkikiertäminen leiville lyö"

Aloitetaan numeroista: 28 miljoonaa, 165, 14 ja viisi. Suurin numero on kotimaisen Steve 'n' Seagulls -yhtyeen versioiman AC/DC-hitti Thunderstruckin katsojamäärä Youtubessa. Toiseksi suurin on yhtyeen viime vuonna tekemät keikat koti- ja ulkomailla. Neljätoista on viime viikolla julkaistun kakkosalbumin Brothers in Farmsin biisimäärä. Ja viisi on bändin jäsenien määrä.

Sitten on vielä kaksi tärkeää numeroa. 21 ja 12.

– Joulukuun 21. päivänä on vuoden viimeinen keikka, kun kiertue loppuu Hollantiin. Sitten on lomaa tammikuuhun asti, kertoo yhtyeen laulaja–kitaristi Tomi Tajakka.

Siihen saakka vauhti on melkoinen. On Yhdysvaltoja, kotimaata ja Eurooppaa. Vapaapäivien määrä on pieni.

– Mutta mielelläänhän tätä tekee. Pääsemme soittamisen tiimoilta kiertämään eri maita. Vaikea siitä on huonoja puolia keksiä. Toki matkapäiviäkin tulee paljon, mutta se kuuluu tähän hommaan.

Iisalmelaislähtöinen Tajakka myöntää, että kuluneet kaksi vuotta ovat olleet vauhdikkaita. Yhtye videoi promotarkoituksessa, "keikkamyyjälle kättä pidemmäksi", oman bluegrass-versionsa Iron Maiden -yhtyeen The Trooperista kesäkuussa 2014. Hassusti pukeutuneiden nuorten miesten videosta tuli nettihitti, samoin sitä seuranneista Dio-yhtyeen Holy Diverista ja AC/DC:n Thunderstruckista.

– The Trooper levisi vahingossa. Emme ajatelleet, että kukaan kiinnostuisi ulkomailla.

Mutta kiinnostui, ja yhtye alkoi saada kyselyjä muun muassa Yhdysvaltoihin esiintymään. Bändi vastasi kutsuun, ja sillä reissulla viisikko on edelleen.

Yhtye tuo leivän soittajilleen, vaikka Tajakka kertookin, että esimerkiksi syys–lokakuussa tehtävällä Yhdysvaltain-kiertueella kulut ovat suuria.

– Juuri anottiin työluvat. Sitten on lennot ja autovuokrat. Tahti on tiivis, joten otamme auton, jossa mahtuu nukkumaan hyvin. Se on kolmen viikon ajan myös kotimme, Tajakka sanoo.

– Eihän jenkkikiertäminen lyö leiville, mutta jos siellä haluaa jalansijaa, pitää mennä ja keikkailla. Pikkuhiljaa haetaan kasvua. Mehän olemme kuitenkin onnekkaassa asemassa, että esiintymisiä riittää. Yhdysvalloissa on valtava määrä bändejä, ja keikkapaikkoihin on hirvittävä tunku.

Bändin vahvuuksiin kuuluu taidokkaan soiton, mielikuvituksellisten sovitusten ja onnistuneiden stemmalaulujen lisäksi muista poikkeava soitinarsenaali. Rumpujen ja kontrabasson lisäksi soittimistoon kuuluu – biisistä riippuen – banjo, kitara ja haitari. Lisäksi biiseissä käytetään niin mandoliinia, balalaikkaa kuin poikkihuiluakin.

– Osa bändin viehätyksestä on, että kun joku saa päähänsä, että opettelee soittamaan huilua, niin se otetaan mukaan sovituksiin. Minulle uutena soittimena tälle levylle tuli balalaikka. Pistämme itsellemme kunnolla haastetta.

Covereita tekevän yhtyeen musiikkityylin määritteleminen on haaste. Tajakka kertoo kuulleensa Ranskassa melko hyvän määritelmän: progressive bluegrass.

– Mutta tämä on monipäinen hirviö, kun vaikutteita on tanssimusiikista ja kansanmusiikista rockiin. Se, mikä tuntuu luonnolliselta, otetaan mukaan.

Tajakka uskoo, että yhtyeen energia pääsee parhaiten esille livekeikoilla.

– Lisäksi laulukapulaa voidaan heittää biisistä riippuen monelle tyypille.

Dire Straitsin suuntaan nimellään kumartavan Brothers in Farms -levyn kappaleet ovat muun muassa Iron Maiden, Megadeth, Metallica, Nightwish, Guns 'N Roses, Nirvana ja Offspring. Kaksi viimeistä viittaavat siihen, että Steve 'n' Seagulls laajentaa laariaan raskaasta musiikista muihinkin genreihin.

– Nuoruuden idoleita, Tajakka summaa coveroidut bändit.

Hän korostaa, että kaiken lähtökohta on hyvä kappale.

– Sovittaminen menee usein niin, että jollakin bändistä on perustavanlaatuinen idea kappaleesta, jota sitten porukalla mietitään ja pyöritellään. Tarvitaan joku juttu, hyvä riffi tai melodia, jota voi pureskella.

Steve 'n' Seagulls urakoi viime vuonna suuren määrän keikkoja, joten pitkiä sovitus- ja äänitysperiodeja ei järjestetty. Bändi karsi aika lailla minimiin sen, mitkä kappaleet jalostetaan levylle asti.

Aina valmista ei tule. Testissä on ollut muun muassa Sepulturaa ja Children of Bodomia, mutta sopivaa versiota ei syntynyt. Väkisin bändi ei väännä, lopputuloksen pitää tuntua hyvältä. Tajakka muistuttaa, että lainakappaleista tehdään omannäköisiä kunnioituksella.

Black Sabbathin Paranoid-kappaleeseen yhtye ei koske.

– Mutta Sabbathilta voisi ottaa jotakin muuta. Mahtavaa tavaraahan heillä on paljon. Ja Van Halenin Panamaa emme saaneet toimimaan, mutta sen tekeminen kyllä kuumottaisi, se kun on makoisan 1980-luvun tuote.

Klassikoiden sekaan kelpuutettiin ensimmäistä kertaa yksi omakin kappale Fill Up the Tank. Tajakka kertoo, että yhtyeellä oli neljä raakiletta, joista tämä jalostui parhaiten kokonaisuuteen.

Oman kappaleen ujuttaminen rockin klassikoiden sekaan on oletettavastikin jännittävää.

– Eihän se välty vertailulta muihin kappaleisiin, mutta teemme niin kuin hyvältä tuntuu.

Brothers in Farms -levyn julkaisukonsertti 17.9. Helsingin Tavastialla. Kuopiossa yhtye esiintyy 5.11.

 

Juttua korjattu kello 14.15.

Thudenrstruck on AC/DC:n kappale eikä Dion, kuten jutun puolivälissä aluksi väitettiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.