Daruden kappale Look Away käsittelee globaaleja ongelmia

Suomen euroviisuedustaja Darude lähtee tavoittelemaan viisukarkeloiden voittoa Tel Avivista toukokuussa kappaleella Look Away. Solistina toimii näyttelijä-laulaja Sebastian Rejman, joka on säveltänyt ja sanoittanut kappaleen yhdessä Daruden kanssa. Kappale ottaa kantaa globaaleihin ongelmiin. Kappaleen viesti on se, että pitäisi nähdä, katsoa ja tehdä jotain, koska maailmassa tapahtuu kamalia asioita.

Edustuskappale valittiin lauantaina Turun Logomossa järjestetyssä Uuden musiikin kilpailussa yleisön ja kansainvälisten raatien antamilla pisteillä. Look Away oli sekä yleisön, että kansainvälisten raatien suosikki.

Darude eli Ville Virtanen ja Rejman odottavat molemmat Euroviisuja innolla.

–  Musiikki ei ole koskaan ollut minulle kilpailua, mutta Euroviisut on kilpailu. Tietenkin menemme sinne tekemään parhaamme ja yritämme voittaa. Samalla haluamme nähdä euroviisuyhteisön, meille on kerrottu niin monia tarinoita hyvästä tunnelmasta, Darude sanoi.

–  Isot odotukset. Se on kerran elämässä -juttu, odotan sitä, kertoi Rejman.

Darude esiintyy Euroviisujen ensimmäisessä semifinaalissa tiistaina 14. toukokuuta. Viisufinaali on lauantaina 18. toukokuuta.

Ei vertailua aiempiin esityksiin

Lauantain tiedotustilaisuudessa Daruden ja Rejmanin esitystä verrattiin Puolan viimevuotiseen euroviisuesitykseen, joka ei edennyt finaaliin. Toimittaja kysyi, miten Suomi aikoo päästä samankaltaisella esityksellä finaalimittelöihin tänä vuonna.

–  Olen nähnyt oikeastaan lähes kaikki viime vuoden esitykset, vähän kuin opiskellakseni asioita. Yritän myös unohtaa niistä paljon, koska vertailemisessa ei ole mitään järkeä. Teemme parhaamme. Vahvuutemme olemme me, auramme ja fiiliksemme, emme yritä olla mitään muuta, Darude sanoi.

–  En ole nähnyt sitä (Puolan esitystä), mutta se on toimintatapani. En halua nähdä asioita, jotka kaivautuvat mieleeni. Olen nyt keskittynyt tähän, Rejman totesi.

Sekä Darude että Rejman uskovat lavaesityksellä olevan suuren roolin Euroviisuissa.

–  Mielestäni musiikkimaailma on mennyt siihen suuntaan entistä enemmän varsinkin sen jälkeen, kun musiikkivideot tulivat 1980-luvulla, Rejman sanoi.

Daruden mukaan live-esityksessä voi olla jopa parempi meno kuin kappaleen levyversiossa – levyversiota väheksymättä. Samalla hän huomautti, että Tel Avivissa lava on erilainen kuin Turun Logomossa, mikä vaikuttanee esitykseen.

Darude ja Rejman tutustuivat biisinkirjoitusleirillä

Darude on Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä artisteja. Hänen ensimmäinen studioalbuminsa vuonna 2000 oli Before the Storm, jonka maailmanlaajuiseksi hitiksi nousi sinkku Sandstorm. Kappale ylitti viime syksynä 100 miljoonan kuuntelukerran rajan suoratoistopalvelu Spotifyssa.

Rejman ja Darude ovat tehneet yhteistyötä aiemminkin. He tutustuivat biisinkirjoitusleirillä vuonna 2014 ja ovat tehneet yhdessä 20–30 keikkaa.

Rejman on rockyhtye The Giant Leapin jäsen ja näyttelee muun muassa televisiosarjassa Syke.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.