Dream-näyttely on seikkailu unien ja unelmien maailmaan

Juhlamekko on tehty nenäliinoista, lintuja hoidetaan sairaalassa ja kaapissa on mahdollisuus kuunnella ääniä. Taulussa puput kinastelevat ja kahvikuppi saa jalat alleen. Videolla vuoresta muodostuu lehmä.

Kuopion taidemuseon Dream-näyttely rohkaisee irrottautumaan normaaleista ajatusmalleista ja heittäytymään nimensä mukaan unelmien ja unien vietäväksi. Esillä on museon kokoelmien teoksia 1980-luvulta nykypäivään niin suomalaisilta kuin ulkomaalaisiltakin taiteilijoilta.

Näyttely on myös ikkuna taidemuseon kokoelmatyöhön. Intendentti Marja Louni sai alkusysäyksen näyttelyn kokoamiseen kahdesta taidemuseon uudesta työstä: Jukka Huhtalan Wavertical-työstä ja Tarja Walliuksen Dream-hameesta, josta koko näyttely sai nimensä.

– Meillä oli viime vuonna My Silence -niminen näyttely, jonka kokoamista ohjasi visuaalinen mielikuva hiljaisuudesta. Näyttely oli mustavalkoinen ja minimalistinen, mutta ei mykkä. Nyt halusin vastapainoksi näyttelyn, jossa tunnelma olisi vähän pirteämpi. Ei räiskyvä, mutta aikuisille sadunomainen, Louni sanoo.

Toinen tärkeä teospari näyttelylle on Katri Suonion Lintusairaala-installaatio ja Marja Kolun ja Tarja Laaksosen Äänikaappi.

– Ne ovat suosikkiteoksia, jotka ovat jääneet ihmisten mieliin. Nämä eivät ole olleet meillä pitkään aikaan esillä, Marja Louni kertoo.

Yksi syy näyttelyn uni ja unelma -teemaan on Lounin mukaan myös se, että moni taiteilija ammentaa taiteeseensa omasta alitajunnastaan ja unimaailmastaan. Tästä tunnetuimpana esimerkkinä on surrealismi, joka toimi eräänlaisena vastalauseena järkiperäiselle taiteelle.

Louni huomauttaa, että varsinaisia surrealismia edustavia töitä ei tässä näyttelyssä ole mukana. Tulkinnoille on kuitenkin runsaasti tilaa. Esimerkiksi Heli Penttisen Keeping Times Electric jakaa heti mielipiteitä siitä, mitä on tapahtumassa. Yksi näkee aamuisen kahvikupin, toinen väärään suuntaan syöksyvän pörssikurssin ja kolmas kiinnittää huomiota teoksen teksteihin.

Vaikka Dream-näyttelyssä on pyritty nostamaan esille myönteisiä teoksia, kaikki unet eivät ole hyviä.

– Meidän kokoelmistamme saisi helposti koottua painajaisuninäyttelynkin. Mielessäni on ollut sellainen K18-näyttely, sillä varastossa on hurjiakin töitä. Niitä ei nyt nähdä, mutta mukana on muutama teos, joissa asiat etenevät yhteen suuntaan ja muuttuvat sitten täysin, Louni kertoo.

– Toivon, että näissä teoksissa on sellaisia töitä, jotka pukevat myös katsojien unelmia ja unia näkyviksi.

Näyttelyssä on esillä 25 teosta. Mukana on töitä Kuopion taidemuseon kokoelmasta, Pekka Halosen talletuskokoelmasta ja Leonardo Da Vilhun kokoelmasta.

Museonjohtaja Aija Jaatinen huomauttaa, että esillä on vain murto-osa kaikista töistä.

– Kuopion taidemuseolla on vastuullaan yli 7 000 teosta eri kokoelmissa.

Lauantaina taidemuseossa järjestetään jälleen taidetreffit. Kyseessä on ohjattu tapahtuma, jossa tutustutaan sekä taidenäyttelyyn että treffeille saapuneisiin ihmisiin. Louni kertoo odottavansa mielenkiinnolla, millaisia keskusteluja teokset herättävät.

– Jännä nähdä, mitkä teokset keräävät eniten ihmisiä.

Dream-näyttelyyn kuuluu myös muuta oheisohjelmaa. Teoksiin muun muassa pureudutaan asiantuntijaopastusten avulla. Oppaina toimivat näyttelijä Virpi Rautsiala, kirjailija Jouni Tossavainen ja kapellimestari Atso Almila. Lounin mukaan ajatuksena on, että oppaat kertovat teoksista ja niiden herättämistä kokemuksista oman ammattinsa ja persoonansa kautta.

– Olemme aikaisemminkin kokeilleet tällaista lähestymistä, tuolloin oppaina oli yhteiskunnallisia vaikuttajia. Ne olivat mielenkiintoisia keskusteluja, ja odotamme, että nyt tulee samanlaisia kohtaamisia.

Dream-näyttely Kuopion taidemuseossa 10.2.–27.5. Näyttelyyn on vapaa pääsy tänään.