Eagles of Death Metal palaa Pariisiin terrori-iskun jälkeen - Psykologi pelkää paniikkia

Amerikkalaisyhtye Eagles of Death Metal soittaa tänään paluukonsertin Pariisissa kaupunkia kohdanneiden terrori-iskujen jälkeen. Olympia-teatterin konserttiin, jota on kuvailtu yhdeksi kaikkien aikojen tunnelatautuneimmista rock-keikoista, on tulossa satoja iskuista selvinneitä.

Eagles of Death Metal oli pitämässä konserttia Bataclan-konserttisalissa, kun terroristit hyökkäsivät sinne 13. marraskuuta. Hyökkäyksessä kuoli 89 ihmistä. Yhtye soitti iskun jälkeen Pariisissa jo joulukuussa irlantilaisen U2:n konsertin yhteydessä, mutta nyt yhtye järjestää oman paluukeikan.

Konserttialue on vartioitu ja suljettu liikenteeltä. Paikalle on saapumassa myös yhteensä 30 psykologia ja kriisityöntekijää. Pariisin terrori-iskujen uhreja hoitanut psykologi pelkää, että konsertti voi laukaista joissakin paniikin. Terrori-illasta tuttu musiikki ja samankaltainen konserttisali saattaa laukaista ihmisissä trauman, varoittaa psykologi Carole Damiani.

– Kenenkään ei pitäisi huijata itseään, että tämä konsertti parantaa kaikki ja muuttaa kaiken hyväksi.

Eagles of Death Metalin laulaja Jesse Hughes on luvannut, että yhtye esittää normaalin show'n.

– Rock on aina ollut minulle hauskanpitoa, enkä anna kenenkään ottaa sitä pois meiltä, Hughes sanoi itseensä ja bändin faneihin viitaten.

Hän toivoo, että konsertti on ensimmäinen askel henkisessä toipumisprosessissa.

– Tämä on minulle terapiaa. Haluan nähdä kaikki ne hymyt, jotka tervehtivät minua Pariisissa sinä iltana. Minun todella pitää nähdä ne hymyt.

Iskusta selvinnyt toivoo painajaisen loppua

Myös moni iskuista selvinnyt toivoo, että konsertti päättäisi pitkään jatkuneen painajaisen. Toiset kuitenkin epäröivät osallistumistaan.

– Menen paikan päälle, mutta en tiedä, pystynkö astumaan sisään. En tiedä, onko minulla siihen voimia, sanoo Guillaume Munier, joka selvisi terrori-iskusta piileskelemällä kaksi tuntia vessassa.

Eagles of Death Metalin Hughes kyseenalaistaa Ranskan tiukkojen aselakien järkevyyden. Hänen mukaansa niistä ei ollut hyötyä terroristien pysäyttämisessä vaan siihen tarvittiin lopulta aseita.

– Minä en mene enää mihinkään Amerikassa ilman asetta. Se on syvältä. En ole vainoharhainen, en ole cowboy -- mutta haluan olla valmiina, Kansalliseen kivääriyhdistykseen NRA:han kuuluva ja Donald Trumpia kannattava muusikko sanoi.

– Kaikilla on oltava aseet kunnes kenelläkään ei ole niitä.