"Ei ole tehdasta, jossa napista painamalla syntyisi uusia HIMejä"

Olemme vieneet kuvion loppuun, ratkaisseet arvoituksen ja kääntäneet avainta. Kiitos, lausui HIM-yhtyeen keulakuva Ville Valo faneilleen sunnuntain Facebook-päivityksessä.

Enempiä selityksiä ei saatu yhtyeeltä itseltään eikä juuri lähipiiriltäkään.

– Se on bändin oma päätös, mulla ei ole siihen mitään kommentoitavaa, toteaa HIMin manageri Seppo Vesterinen.

Tavastia-klubin toimitusjohtaja Juhani Merimaa tunnustaa, että ”olo on vähän haikea”.

– HIM oli mulle hyvin läheinen yhtye, jonka uraa seurasin lähes alusta saakka. Mutta tällaista tämä elämä on.

Merimaa antaa faneille toivoa ainakin jonkinlaisesta jatkosta:

– En usko, että Ville Valo vieläkään lopettaa musiikillista uraansa, mutta mitä tämän jälkeen, sen tietää vain hän itse.

Moni muistaa 1990-luvun lopun aikana, jolloin vienti veti, musiikissakin. Vesterinen kuitenkin toppuuttelee puheita maailmanvalloituksesta.

– Suomalaisten bändien menestys silloin oli aika pienien piirien tilanne, ei yleismaailmallinen ilmiö. Suomalaisilla bändeillä oli ehkä tuolloin jonkin verran särmää, jota ei ollut ruotsalaisilla tai muunmaalaisilla.

Samoilla linjoilla on Merimaa:

– HIMillä ja Ville Valolla oli ladun aukaisijan tehtävä, mutta onhan niitä menestysbändejä nykyäänkin: Children of Bodom, Amorphis, Sonata Arctica, Stratovarius.

– Ja on tietysti muistettava, että Suomi on pieni maa, eikä HIMin kaltaisia bändejä synny missään maassa joka vuosi. Ei ole missään sellaista tehdasta, jossa napista painamalla syntyisi uusia HIMejä.

Yhtyeen myytyjen levyjen tarkkaa määrää ei tiedä kukaan.

– Olen kuullut arvioita 8–10 miljoonan väliltä, Vesterinen sanoo.

USA:ssa HIM on Dark Light -kultalevyllään kaikkien aikojen menestynein suomalainen bändi, ja sellaiseksi taitaa jäädäkin; suoratoisto on muuttanut levymyyntitilastot pysyvästi.

Vesterinen on saatellut ulkomaille HIMin lisäksi muun muassa Rasmuksen ja Hanoi Rocksin. Menestyksen edellytykseksi musiikkiviennin grand old man nimeää yhden asian ylitse muiden: kyvyn kirjoittaa hyviä biisejä.

– Karisma on jossain määrin myötäsyntyistä, mutta sitäkin voi kehittää. Biisien tekemistä taas on vaikea opettaa, jos siihen ei ole lahjakkuutta, tiivistää Vesterinen.

HIM julkaisi lopettamisilmoituksensa yhteydessä Facebookissa jäähyväiskiertueen ensimmäiset päivämäärät. Kesäkuussa yhtye kiertää Espanjaa ja Portugalia.

Heinäkuussa vuorossa ovat Suomen-keikat Tuskassa ja Tuurin Miljoonarockissa. Jälkimmäiseen kyläkauppias Vesa Keskinen puhui HIMin mukaan jo vuosia sitten, pyytäen, että bändi tulisi soittamaan hänen viisikymppisilleen tai vaihtoehtoisesti hautajaisiinsa.

Marraskuussa vuorossa ovat Venäjä, Puola ja Saksa, joulukuussa Saksa ja Englanti. Viestissään yhtye lupaa, että Yhdysvaltain ja Suomen keikkoja on tulossa vielä lisää vuoden 2017 aikana – mutta että tämän vuoden lopussa bändi päästettäisiin vapauteen.

Monen fanin mielessä on ehtinyt käydä, jättääkö yhtye jäähyväisensä perinteisellä uudenvuodenkeikallaan Tavastialla. Juhani Merimaa ei myönnä eikä kiellä:

– Nyt eletään maaliskuuta, eikä mulla ole vielä mitään tietoa uudestavuodesta. Mutta sen verran voin sanoa, että Tavastian ovet ovat aina auki HIMille.