Elämä on kuin raaputusarpa: "Sattumanvaraisuus on todellisuus, jossa elämme koko ajan"

Raaputusarpa. Se on varkautelaisen taiteilijan Leena Mäki-Patolan OX-installaation taustalla.

– Sattumanvaraisuus on todellisuus, jossa elämme koko ajan. Kun katsoo maailman tapahtumia, herää ajatus, että loppujen lopuksi meillä on yksilöinä aika vähän mahdollisuuksia vaikuttaa asioihin. Mitä me voimme sanoa tsunamiin tai sotaan? Mäki-Patola kysyy.

– Arpaa raaputtaessa en voi tietää, mitä pinnan alla on. Se paljastuu minusta riippumattomista syistä.

Keramiikasta, esineistä, videoista ja äänistä rakentuvan kokonaisuuden keskiössä ovat ristinollapelistä tutut X ja O.

Valkoinen ympyrä merkitsee lempeänä jatkuvana muotona hyvää. Punainen X on jotakin poistettua, yli ruksattua. Pohjimmiltaan kyse on onnen ja epäonnen, hyvän ja pahan, loputtomasta kamppailusta.

Mäki-Patola pehmentää sattuman kohtalokkuutta huomauttamalla, että tietysti jokainen vaikuttaa myös itse elämäänsä ja onneensa.

Onnessa on myös kysymys subjektiivisesta tunteesta. Sodan kokenut ja siitä selvinnyt kokee onnen erilailla kuin tasaista arkea elänyt.

– Minulle onni oli tänä aamuna se ihana valo, joka valaisi pimeää päivää. Yhtä hyvin olisi voinut olla synkkää ja harmaata.

– Toisaalta mikään ei automaattisesti tuo onnea tai aiheuta epäonnea. Esimerkiksi runsas raha ei tee sinänsä onnelliseksi, mutta riittävä määrä sitä helpottaa elämää.

Taiteilija huomauttaa, että usein hyvän kokemus jää huonon kokemuksen jalkoihin, vaikka molempiin on yhtä suuri mahdollisuus.

– Ongelmalliset ja pahat asiat nousevat helpommin esille. Se on jännä, että pahoja asioita korostetaan helposti.

Osa installaation töistä on kätketty kaappien sisään. Kellä onni on, se onnen kätkeköön?

– Suljettu tila voi kätkeä vaikka Narnian. Kun oven avaa, sieltä paljastuu uusi ulottuvuus.

OX-installaatio on osa Mäki-Patolan (s. 1956) retrospektiivistä näyttelykokonaisuutta. Se on nähty aikaisemmin Varkauden taidemuseossa sekä Helsingissä Galleria Sculptorissa. Nyt installaatio on esillä Kuopion taidemuseossa joulukuun 3. päivään asti.

Merkittävä osa retrospektiivistä näyttelyä on Jokapäiväinen taide, jossa vanhempia teoksia on sijoitettu Varkaudessa 13 kohteeseen keskelle ihmisten arkea. Mäki-Patolan töitä vuosien varrelta on nähty muun muassa Postissa, Stora Ensolla ja sairaalan laboratorion odotushuoneessa.

– Taiteilijalle on tärkeää esittää töitään taidemuseoissa ja gallerioissa, mutta osa ihmisistä ei tule koskaan katsomaan töitä. Siksi halusin asettaa taidettani arkisiin paikkoihin, jotta tapahtuisi sattumanvaraisia kohtaamisia taiteen ja katsojien välillä yllättävissäkin paikoissa.

– Se, että taide on arkipäiväisessä ympäristössä, ei vähennä sen arvoa tai kyseenalaista sen merkitystä.

Osa kohteista on jo suljettu, mutta noin puolet teoksista on paikoillaan vuoden loppuun asti.

Mäki-Patola myöntää, että näyttelystä on tullut melko vaisua palautetta. Tekijän näkökulmasta näyttelyssä on pyrkimys kommunikaatioon.

– Aika näkymättömältä on tuntunut. Toivoisin, että ihmiset sanoisivat ääneen sen, mitä ajattelevat. Jokaisen pitäisi kohdata rohkeasti teokset eikä ajatella, että mitähän mieltä minun pitäisi taiteesta olla. Vain katsomalla voi oppia näkemään ja saada kokemuksen, ja galleriassa käynti on halvin harrastus, mitä ihmisellä voi olla. Ei siinä ainakaan mitään voi menettää.

Leena Mäki-Patolan OX Kuopion taidemuseossa 3.12 asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.