Elämäkerta: Hevitenori Marco Hietala oli menettää äänensä epäonnistuneen leikkauksen seurauksena

Muun muassa Nightwish- ja Tarot-yhtyeistä tuttu basisti-laulaja Marco Hietala oli menettää lauluäänensä epäonnistuneen leikkauksen seurauksena. Tänään julkaistavassa Ruostumaton-elämäkerrassaan Hietala kertoo, kuinka 1990-luvun loppupuolella hän kiinnitti huomiota äänessään olleeseen erikoiseen särinään.

Lääkäri löysi vasemman puolen äänihuulesta polyypin ja suositteli sen leikkausta. Hietala suostui – ja katui päätöstään.

– Lääkäri sanoi, että oli joutunut menemään polyypin kimppuun väkisin, mutta siitä ei pitäisi tulla ongelmaa, Hietala kertoo kirjassaan.

Äänen piti palautua normaaliksi parissa viikossa. Näin ei käynyt. Alussa tilanne oli niin paha, ettei Hietala voinut laulaa ollenkaan.

Savon Sanomien haastattelussa Hietala muistelee, että tilanne oli hyvin ahdistava, jopa epätoivoinen.

– Minulta hävisi se kanava ja kyky, jonka kautta olin pitkälti rakentanut persoonaani ja koko elämääni. Asiaa voisi verrata pikajuoksijaan, joka joutuukin istumaan pyörätuolissa jalat paketissa. Siinä kävi mielessä, että mitähän tällä elämällä pitäisi tehdä, Hietala sanoo.

Äänen menetys ei ole aikaisemmin noussut esille Hietalan mukaan siksi, että "elettiin 90-luvun loppua, eikä meikäläisen näkyvyys ihmisille ollut iso".

Tarinalla on sikäli onnellinen loppu, että Hietalan ääni on ollut pitkään hyvässä terässä. Se on kuitenkin vaatinut vuosien aikana paljon työtä. Hietala huomauttaa, ettei lauluääni koskaan palannut leikkausta edeltävälle tasolle.

– Puhtaan yläfalsettini tuo leikkaus tappoi kokonaan, Hietala kertoo kirjassaan:

– Paljon myöhemmin vasemman puolen äänihuulissani todettiin pysyvä hermovaurio, joka oli aiheutunut tuosta leikkauksesta. Eli vasemman ja oikean puolen äänihuulet eivät synkkaa toistensa kanssa kunnolla. No rehellisyyden nimissä: on noilla pärjätty.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Marco Hietala esitti Tarja Turusen potkuja

Uusimmat

Kulttuuri

Sofi Oksasen romaanista Kun kyyhkyset katosivat tehdään elokuva

Lasse Saarinen nimitettiin Pohjoismaisen elokuva- ja tv-rahaston hallituksen puheenjohtajaksi

Frendit saa odotetun uuden jakson – näyttelijät palaavat yhteen sarjan 25-vuotissynttäreiden kunniaksi

Kaiken saanut ja silti nälkäinen: "Se, että aloittaa tyhjästä ja lopussa on valmis laulu, on äärimmäisen koukuttava tunne", sanoo soololevyn tehnyt Knipi Stierncreutz

Kirja-arvio: Risto Saarisen uutuuskirja muistuttaa, että muutoksen perään on turha haihatella, jollei ole valmis tekemään asioiden eteen mitään

Elokuva-arvio: Guy Ritchien palaa tuttuihin kuvioihin: The Gentleman on kovien kundien rötöskomedia suoraan 1990-luvulta

Elokuva-arvio: Parasta Clint Eastwoodin uudessa Richard Jewell -draamassa on tuntematon pääosanesittäjä

Baba Jagan jäljillä – kirjailijakaksion esikoisteos on yhdistelmä kasaria, venäläistä kulttuuria sekä toiseuden ja ulkopuolisuuden teemoja

Rakkauslaulun luonnolle julkaissut Rantama siirtyy luontevasti jazzrokista kohti raskaampaa ja progressiivisempaa suuntaa

Kuopion klassillinen lukio tunnetaan ehkä urheilijoiden lukiona, mutta nyt opiskelijat järjestävät hyväntekeväisyyskonsertin – "Meillä on myös paljon musiikillista osaamista"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.