Elias Lönnrotin kirjeenvaihto julkaistaan verkossa

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura julkaisee verkossa Elias Lönnrotin (1802–1884) kirjoittamat noin 1 800 yksityiskirjettä. Seuran mukaan Lönnrotin kirjeenvaihto avaa näkymän 1800-luvun keskeisten vaikuttajien työhön, ajatteluun ja verkostoihin.

Lönnrot säilytti ja dokumentoi tarkasti kirjoittamansa ja vastaanottamansa kirjeet. Hänen verkostoonsa kuuluivat suomalaisen kansallismielisen oppisivistyneistön keskeiset vaikuttajat.

Suomen Kirjallisuuden Seuran mukaan perjantaina 7. huhtikuuta avattava Elias Lönnrotin kirjeenvaihto -niminen verkkojulkaisu on tärkeä lähde 1800-luvun oppi- ja kulttuurihistoriaan sekä folkloristiikan, kirjallisuuden ja kirjeenvaihdon kulttuurin tutkimukseen.

– Suuri kaksikielinen korpus kertoo myös vanhan kirjasuomen muokkaamisesta nykysuomeksi, Lönnrotin tutkimusmatkoista, Kalevalan syntyvaiheista sekä oppineiston arjesta, tiedotteessa kerrotaan.

– Elias Lönnrotin kirjeenvaihto on toteutettu avointa tiedettä ja digitaalisten ihmistieteiden tutkimusta ajatellen. Kaikki data, niin kuvat, transkriptiot kuin metatiedotkin, ovat vapaasti ladattavissa koneluettavina tiedostoina. Tutkijat ja tutkimuslaitokset voivat halutessaan jatkojalostaa dataa omia tutkimuskysymyksiänsä parhaiten palvelevaan muotoon.

Lönnrotin kirjeenvaihto on kulttuurihistoriallisesti ja kielitieteellisesti ainutlaatuinen aineisto, jota Suomalaisen Kirjallisuuden Seurassa on työstetty julkaistavaksi 1980-luvulta alkaen.

Perjantaina kello 14 aukeavan verkkojulkaisun osoite on http://lonnrot.finlit.fi/omeka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.