Elokuvavuosi: "Kymmenen miljoonaa katsojaakaan ei ole tulevaisuudessa mahdotonta"

Katsojamäärällisesti elokuvavuosi 2016 oli erinomainen, summaa Suomen Filmikamari ry:n toimitusjohtaja Tero Koistinen. Filmikamarin arvion mukaan elokuvat keräävät katsomoihin väkeä lähes yhtä paljon kuin viime vuonna, jolloin katsojia oli noin 8,8 miljoonaa. Se oli katsojamäärällä mitattuna paras tulos vuosikymmeniin.

– Eli todella hyvä vuosi on jälleen tulossa, Koistinen sanoo.

Koistinen uskoo, että vuoden 2015 katsojaennätys murskataan lähivuosina. Syykin on selvä: isoja elokuvateattereita valmistuu pääkaupunkiseudulle parin vuoden sisällä, ja toisaalta vanhoja teattereita parannellaan ympäri Suomea.

– Kun salimäärä kasvaa, kasvaa myös kävijämäärä. Siihen jos tulee päälle hyvä elokuvavuosi, ei kymmenen miljoonaa katsojaakaan ole tulevaisuudessa mahdotonta, Koistinen sanoo.

– Siihen tosin tarvitaan hittielokuvia. Ennätysvuosi on yksien korttien varassa.

Tänä vuonna yli puoli miljoonaa katsojaa keräävät hitit jäivät puuttumaan. Viime vuonna tuohon pystyivät sekä Luokkakokous että James Bond -seikkailu Spectre, joka keräsi yli 600 000 katsojaa.

 

Koistisen mukaan ilahduttavaa vuoden elokuva-annissa oli kotimaisten elokuvien katsojaosuus, joka oli jälleen lähes 30 prosenttia. Kaikkiaan kotimaiset elokuvat ovat keränneet tänä vuonna jo yli 2,4 miljoonaa katsojaa, mikä näkyy myös vuoden katsotuimpien elokuvien listalla. Ykköspaikkaa pitää Risto Räppääjä ja yöhaukka, jonka katsojamäärä on yli 345 000. Kakkosena on Angry Birds -elokuva 336 000 katsojallaan ja kolmosena yhä elokuvateattereissa pyörivä Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu!, joka on saanut yli 311 000 katsojaa.

Katsotuimpien elokuvien top 5 -listalle nousee myös Luokkakokous 2, joka houkutteli teattereihin 283 000 kävijää. Nelospaikalle kiilasi ulkomaalainen Lemmikkien salainen elämä -animaatio 295 900 katsojallaan.

Kaikkiaan katsotuimpien 30 elokuvan listalla oli 11 kotimaista elokuvaa.

– Tarjolla oli monipuolista kotimaista elokuvaa. Järven tarina -dokumentti sai yli 186 000 katsojaa, ja toisaalta Bodom-kauhuelokuva keräsi yli 60 000 katsojaa, mikä oli mukava yllätys. Genre-elokuvien kohdalla joutuu aina vähän jännittämään, miten käy. Myös Hymyilevän mies oli menestys sekä kansainvälisesti että Suomessa ja keräsi täällä lähes 52 000 katsojaa.

 

Kotimaisten elokuvien lisäksi suomalaisia valkokankaan ääreen houkuttivat erityisesti supersankarielokuvat sekä animaatiot. Lemmikkien salainen elämä -animaation lisäksi katsotuimpien joukkoon nousivat muun muassa piirretyt Zootropolis (146 000 katsojaa), Ice Age: törmäyskurssilla (138 000) ja Kung Fu Panda 3 (118 000).

Myös supersankarielokuvat saivat suomalaiset liikkeelle. Katsotuin niistä oli vuoden yllättäjä Deadpool 246 000 katsojallaan. Katsotuimpien listalle nousivat myös Suicide Squad (196 600), Captain America: Civil War (105 700), Batman V Superman (103 800) ja Doctor Strange (98 000).

Myös Star Wars -elokuvat olivat suosittuja. Joulukuussa 2015 ensi-iltansa saanut Star Wars: The Force Awakens keräsi vuoden 2016 aikana teatteriin vielä lähes 240 000 katsojaa. Äskettäin ensi-iltansa saanut Star Wars: Rogue One on sekin saanut jo 167 000 katsojaa.

Lisäksi listalle nousivat muun muassa Oscar-rohmu The Revenant (208 000), Bridget Jones's Baby (199 600) ja Ihmeotukset ja niiden olinpaikat (161 200).

– Tyypillinen piirre suosituissa elokuvissa on, että ne ovat tuttuja muista kulttuurituotteista tai jatko-osia. Risto Räppääjä sekä Tatu ja Patu ovat tuttuja kirjoista, Angry Birds on alun perin peli ja Luokkakokous 2 on jatko-osa, Koistinen huomauttaa.

 

Vuodelta 2017 Koistinen odottaa kotimaisista elokuvista muun muassa Aki Kaurismäen Toivon tuolla puolen -uutuutta, Tom of Finland -filmatisointia sekä uutta Tuntematon sotilasta.

– Kotimaisista on tulossa myös esimerkiksi Kuudes kerta, Napapiirin sankarit 3, uusi Iron Sky sekä Armoton maa. Vuoden erikoisuuksiin kuuluu Jesse Haajan ohjaama Rendel. On hauska nähdä, millainen supersankarielokuva syntyy kotimaisin voimin.

Ulkomaisista elokuvista tammikuussa nähdään La La Land, joka nappasi seitsemän Golden Globe -ehdokkuutta. Lisäksi vuoteen mahtuu paljon jatko-osia. Jatkoa saavat muun muassa Fast & Furious, Guardians of the Galaxy, Pirates of the Caribbean, Transformers ja Cars.

– Ja sitten on Star Wars -saagan kahdeksas episodi, joka saa ensi-iltansa joulukuussa. Ei epäilystäkään, että se vetää paljon katsojia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Orgastiset kokemukset jäivät elokuvarintamalla vähiin