"Elvis Presleyn rinnalla on Dingo mitätön"

Savon Sanomat huomioi Elvis Presleyn 40-vuotissyntymäpäivää tammikuussa 1975 Jo 40 v!-otsikolla. Juttu ilmestyi vasta reilu viikko syntymäpäivän jälkeen. Pienen kuvan kera julkaistu juttu kuului kokonaisuudessaan näin:

– Tuo 50-luvun tyttöjen ihanne, lanteitaan heilutteleva Elvis Presley on hitaasti, mutta varmasti kiivennyt kohti kultaista keski-ikää.

– Piti juuri sankalle porukalle 40-vuotishipat kodissaan Gracelandissa. Elviksen pyylevöitynyt olemus kertoo etteivät vuodet ole tulleet yksin.

– Rock-kuninkaan suosio laski välillä nollapisteeseen, mutta on jälleen taitavan mainoskampanjan avulla kiivennyt ainakin lähelle huippua.

– Amerikka on antanut maailmalle neljä erinomaista asiaa: baseballin, Coca-Colan, Mikki-Hiiren ja Elvis Presleyn.

– Näin sanovat amerikkalaiset itse.

 

Nimimerkki Kakskymppinen kirjoitti Savon Sanomissa 20.2.1985 otsikolla Elvis sentään oli jotakin!, ja vertaili tekstissään Dingoa ja Elvistä:

Ymmärrän hyvin niitä, jotka pitävät Dingosta, sillä Dingon musiikki on mukaansa tempaavaa, rytmikästä ja mikä tärkeintä Neumannin lauluissa on aina jokin koskettava tarina.

"Savonmuan Hilima", olet oikeassa, että esim. Dingon ja Elviksen laulut ovat kuin yö ja päivä, mutta taisitpa nyt pahan kerran verrata väärin päin.

Elvis Presleyn rinnalla on Dingo mitätön. Ei vielä kukaan esiintyjä ole pystynyt samaan kuin hän pystyi. Hän esitti samassa konsertissaan rock'n rollia, bluesia, countreja, gospelia ja amerikkalaista viihdemusiikkia. Pystyykö Dingo tähän?

Elvis hallitsi musiikillaan maailmaa monen vuoden ajan. Tietävätkö edes ruotsalaiset bändistä nimeltä Dingo? Tuskin.

Elvis, kiistaton rockin kuningas, oli ilmiö, jonka kaltaista ei ehkä koskaan tule. Hän oli legenda eläessään, legenda kuolleessaan.

Elvis halusi ihmisten hyväksyvän hänet ja rakastavan häntä. Elvis, me rakastimme ja rakastamme yhä.

Kunnia sille, kenelle kunnia kuuluu.

 

Elvis kuoli 16. elokuuta 1977. Torstaina 18.8. asiasta tiedotettiin savolaisille lehdenlukijoille: Rockin supertähti sammui – Elvis Presley kuollut.

Jutun kirjoittajaa ei mainita. Aivan kaikki jutussa ei pidä paikkaansa, ja myös kirjoitusvirheet on tehty alkuperäisessä jutussa:

Amerikkalainen rock-musiikin supertähti Elvis Presley kuoli tiistaina äkilliseen sairaskohtaukseen Memphisissä, Tennesseessä. Presley oli kuollessaan 42 vuotias.

Presleyn manageri löysi tähden tiedottomana kotoaan tiistaina iltapäivällä paikallista aikaa. Presley kiidätettiin palokunnan ambulanssilla Memphisin baptiseen sairaalaan, missä hänet tunnin jatkuneitten elvytystoimien jälkeen todettiin kuolleeksi.

Sairaalan edustajan mukaan Presley kuoli hengitykselinten toiminnan äkilliseen lamaantumiseen. Hän oli parin viime vuoden aikana useaan otteeseen sairaalahoidossa hengityselinten vajaatoiminnan vuoksi.

Tiistaina Memphisissä, Tennesseessä, äkilliseen sairauskohtaukseen kuollut amerikkalaisen rock-musiikin supertähti Elvis Presley nousi 50 -luvun puolivälissä raukeine silmineen, pulisonkeineen ja runsaalla rasvalla taakse kammattuine hiuksineen toisen maailmansodan kapinallisen amerikkalaisnuorison suosikiksi tavalla, jota edes vuosikymmenen myöhemmin maineeseen noussut Beatles -yhtye ei pystynyt ylittämään.

Elvis oli runsaat kaksikymmentä vuotta kestäneen uransa aikana varsinainen viihdeteollisuuden kassamagneetti, jonka levyjä myytiin yli 40 miljoonaa kappaletta. Uransa aikana hän esiintyi myös yli kolmessakymmennessä elokuvassa.

Elvis Aaron Presley syntyi 8. tammikuuta 1935 Tupelon kaupungissa Missisipissa. Elviksen isä oli puuvillafarmari, puuseppä ja tehdastyöläinen. Perhe oli hyvin uskonnollinen ja niinpä Elvis aloittikin laulajan uransa paikallisen kirkon kuorossa.

Täyttäesssän 12 vuotta Elvis sai vanhemmiltaan syntympäivälahjaksi kitaran. Vähän myöhemmin hän osallistui elämänsä ensimmäisiin ja viimeisiin laulukilpailuihin sijoittuen viidenneksi. Presleyt muuttivat Memphisiin vuonna 1949. Elvis lopetti koulunsa vuonna 1953 ja ryhtyi kuorma-auton kuljettajaksi. Samana vuonna hän levytti paikallisessa musiikkiliikkeessä pari kappaletta lahjaksi äidilleen. Liikkeen omistaja huomasi Elviksen kyvyt ja teki sopimuksen hänen kanssaan. Vielä samana vuonna ilmestyivät Elviksen ensimmäiset levyt "That's all right, mama" ja "Blue moon of Kentucky" myyntiin.

Elviksen ura kääntyi kuitenkin varsinaiseen nousuun vasta, kun hän allekirjoitti sopimuksen texasilaisen, eläkkeellä olevan everstin Thomas Parkerin kanssa. Tästä alkoi yhteistyö, joka teki sekä Elviksestä että Parkerista viihdeteollisuuden monimiljonäärejä.

Vuonna 1969 Elvis oli jo suosittu televisioesiintyjä ja samana vuonna hän allekirjoitti seitsemän vuoden esiintymissopimuksen Hal Wallis -filmiyhtiön kanssa.

Elvis oli alkusoitto Beatlesin suosiolle