"En haaveile 95-vuotiaana esiintymisestä. Mutta pidän sitä mahdollisena, jos se hetki kipinöi", sanoo Tero Saarinen

Kun Tero Saarinen perusti kolmekymppisenä nimeään kantavan tanssiryhmän, hän ei katsonut 20 vuoden päähän.

– Lähtökohtana ei ollut ”nyt minä perustan ryhmän”, vaan taiteen tekeminen, se, että halusin jäsentää elämääni tanssin kielelle. Teoksista pidettiin, ja ne alkoivat elää omaa elämäänsä. Siitä alkoi sitten syntyä rakenteita, kertaa tanssija–koreografi.

20 vuotta ja 40 kantaesitystä myöhemmin Saarinen työskentelee edelleen mielellään freelancereiden kanssa, ”seisova vesi ei ole hyväksi kenellekään”. Iso käännekohta oli, kun Tero Saarinen Company hyväksyttiin valtionosuuksien piiriin 2004.

– Sen jälkeen työtä on pystytty tekemään suunnitelmallisemmin ja pitkäjänteisemmin.

Nykyään Tero Saarinen Companyssa työskentelee yksitoista kuukausipalkkaista ihmistä. Heistä neljä on taiteellista henkilökuntaa – sikäli kuin Saarinen moista eroa suostuu tekemään.

– Näin pienen organisaation sisällä ei ole rakentavaa erotella. Kaikki tekevät taiteen eteen töitä. Hallinnossa ja varsinkin tekniikassa tarvitaan jatkuvaa luovuutta ja innovointia.

Tuomisinaan Kuopioon Saarisella on uutta ja vanhaa. Could you take some of my weight ... (1999) käsittelee niitä tunnelmia, joissa Saarinen oli tanssiryhmänsä alkuaikoina.

– Siinä ollaan tunteiden ristiaallokossa: rakennetaan kontakteja ja mietitään samanaikaisesti, keneen voi luottaa.

Alun perin teoksen esittivät Saarinen itse ja Yuval Pick. Dueton tulkitsevat tällä kertaa Pekka Louhio ja David Scarantino. Saariselle on tärkeää, että teoksien elinkaaret jatkuvat, vaikka esittäjät vaihtuisivatkin.

– Tanssi ei ole kertakäyttöruokaa, se ei ole mikään hampurilainen. Uudet esiintyjät tuovat uutta säpinää ja mausteita.

MESH (2014) nähdään nyt ensi kertaa Suomessa. Teoksessa on mukana niin japanilaista buto-tanssia edustava Mitsutake Kasai kuin Kansallisoopperan balettioppilaitoksen ja Teatterikorkeakoulunkin tanssiopiskelijoita.

– Siinä on erilaisia kulttuurisia traditioita, mutta samalla siinä pohditaan yksilön suhdetta yhteisöön: mitä on muukalaisuus?

51-vuotias Saarinen esiintyy edelleen myös itse.

– Kyllä, ja tulossa on myös uusi teos, jossa aion jorata, hän nauraa.

Saarisen mukaan tanssijan ikääntyminen on osin kulttuurikysymys. Saariselle läheisessä buto-tanssissa suhtautuminen kehon vanhenemiseen on toisenlainen kuin meillä. Suomessa 44-vuotias balettitanssija on eläkeiässä. Saarisen oma japanilainen buto-opettaja esiintyi vielä 95-vuotiaana.

– En haaveile 95-vuotiaana esiintymisestä. Mutta pidän sitä mahdollisena, jos se hetki kipinöi. Tärkeämpänä pidän eteenpäin menemistä, oman tiedon jakamista ja seuraavan sukupolven mentorointia.

Saarisen opetustyössä on tärkeää filosofinen pohja. Ei tarvitse olla tanssin ammattilainen tanssiakseen.

– Kaikkien pitäisi tanssia, jotta keho ja mieli voisi paremmin. Tanssi lisää suvaitsevaisuutta, tiivistää Saarinen.

Ammattilaisille tarkoitetuilla kursseilla, kuten Kuopion kurssi, on vielä yksi tärkeä ulottuvuus. Saarinen on kiinnostunut nuoren polven osaamisesta, mutta hän pitää harvoin koe-esiintymisiä.

– Jos näen kurssilla ihmisen, joka jää mieleen ja jonka kanssa resonoi, pystyn myöhemmin ehkä tarjoamaan hänelle töitä.

Saarinen tietää tarkalleen, millainen tanssijan pitää olla toteuttaakseen hänen teoksiaan.

– Ihminen, joka on 360 astetta hereillä. Hänen selkänsä on utelias, sormenpäänsä ovat uteliaat... Ihonkin pitää olla utelias. Tässäkin hetkessä voi olla hereillä – tai sitten ei.

Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin ensimmäinen päivä

Festivaali käynnistyy Kuopion matkustajasatamassa tänään klo 11. Avajaistilaisuudessa esiintyy Suomen Kansallisbaletti kesäkiertueellaan. Torstaista alkaen toritapahtumat siirtyvät Kauppatorille.

Tero Saarinen Companyn teospari Could you take some of my weight...? ja MESH esitetään Kuopion kaupunginteatterissa tänään ja huomenna klo 20.30.

Tanssi valtaa myös juhlavuottaan viettävän Kuopion tuomiokirkon. Jorma Uotisen, Pétur Sakarin ja Pori Dance Companyn teos Hetkien Vaellus nähdään Tuomiokirkossa tänään klo 22.

Koko viikon ohjelma verkossa: www.kuopiodancefestival.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Gallen-Kallelan maineikas Palokärki jäi viime hetkellä pois Sothebyn huutokaupasta

"Olisihan se hienoa, jos meillä olisi suurempi Kirjakantti, joka menisi messujen suuntaan", pohtii Vestäjät ry:n puheenjohtaja Tatu-Pekka Kekäläinen

Kuopiossa esiintyvän Sabina Zweiackerin esittämää pelimusiikkikappaletta on katsottu miljoonia kertoja – "Saan päivittäin viestejä ihmisiltä, jotka katsovat esityksen"

Maailma voi loppua kovasti pamahtaen, särkevästi räksähtäen, korkealta kirkaisten tai hitaasti uikuttaen – näitä mahdollisuuksia tarkastellen syntyi x-risk-teos

Vuoden taidelukiolaiseksi valittu Jukka Eskola listasi kolme biisiä, jotka kolahtivat lukioiässä – kahta voi kuunnella yhä, mutta yksi on jäänyt paitsioon

Jurot nuorisojulkkikset koolle 40-vuotisjuhliin – Hassisen Kone palaa estradille

Miko Kivinen ja Teemu Mäki uskovat, että ihmisellä on toivoa – mutta muutosta tarvitaan

Karjalan urhot ovat täällä taas – 40-vuotias Hassisen kone tekee ensi kesänä viisi konserttia

Saksalaisorkesteri tuo ilmastonmuutoksen epäharmonian ihmiskorvan kuultavaksi

Koirat eivät käytä housuja tekee kauppaa maailmalle – Musta komedia myytiin Yhdysvaltoihinkin, mutta kotimaan yleisö on ollut pieni

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.